Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επανακατέθεσε την Πρόταση Νόμου Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή την από 18/10/2016 Πρόταση Νόμου που υπογράφεται από 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα (αναφέρονται όλα στο παράρτημα).

Οπως σημειώνεται στην Αιτιολογική Εκθεση, με την Πρόταση Νόμου που έχουν επεξεργαστεί οι συνδικαλιστικές αυτές οργανώσεις «καταργούνται όλες οι αντεργατικές διατάξεις που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια. Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους. Αποκαθίσταται ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. Καταργείται η απαράδεκτη διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκαθίστανται τα Δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά. Ο κόπος μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι για μας περασμένα ξεχασμένα».

Ταυτόχρονα, τα σωματεία διεκδικούν:

1. Την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα.

2. Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

3. Δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, του 21ου αιώνα, και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στην πρόταση νόμου γίνεται εξαντλητική αναφορά σε όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και στις συνέπειες που είχαν για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ γίνεται επίσης αναφορά στον ν. 4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ακολούθησε την πρώτη κατάθεση της Πρότασης Νόμου), που διατήρησε και ενεργοποίησε τις αρχικές προβλέψεις του νόμου Βρούτση, απορρίπτοντας το αίτημα των εκατοντάδων οργανώσεων των εργαζομένων για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις ΣΣΕ.

Στη συνέχεια, αναφέρεται, η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν. 4635/2019 με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» συνέχισε πάνω σε αυτόν το νόμο με νέες αντιδραστικές - αντεργατικές ρυθμίσεις, θέτοντας τέτοια εμπόδια που ουσιαστικά καταργεί τις ΣΣΕ. Σε περίπτωση υπογραφής ΣΣΕ προβλέπει εξαιρέσεις από την εφαρμογή της με απόφαση του υπουργού Εργασίας, προβλέπει να υπερισχύει όχι η ευνοϊκότερη ΣΣΕ ή η τοπική αλλά η επιχειρησιακή έναντι όλων, η οποία ως επί το πλείστον θα συμφωνείται με τις εργοδοτικές ενώσεις προσώπων.

«Το πλαίσιο αυτό υλοποιεί τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα μείωση του μέσου όρου των μισθών των εργαζομένων ως προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης», σημειώνεται στην Πρόταση Νόμου.

Τα άρθρα

Με τα άρθρα της Πρότασης Νόμου:

  • Αποκαθίστανται και επεκτείνονται βασικές ρυθμίσεις του ν. 1876/1990 για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο επανέρχονται άμεσα στα 751 ευρώ και 33,57 ευρώ αντίστοιχα. Καταργούνται όλοι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που άλλαξαν προς το χειρότερο το πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό.
  • Επανέρχονται ο 13ος και 14ος μισθός, η 13η και 14η σύνταξη
  • Καταργούνται όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι νόμοι που τις προβλέπουν. Ολες οι υφιστάμενες σχέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης μετατρέπονται, αυτοδικαίως, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ