Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξάρχεια: Τα ΜΑΤ αποχωρούν... οι σκύλοι έρχονται!

Η παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Οι βαριά εξοπλισμένοι αστυνομικοί μόνο στους ελέγχους πολιτών και στη βάρβαρη καταστολή ήταν εκπαιδευμένοι. Στις καταλήψεις χρησιμοποιήθηκαν άλλες ειδικές μονάδες, όπως τα ΕΚΑΜ και οι ΟΠΚΕ. Επίσης, για τον έλεγχο των ναρκωτικών και του παρεμπορίου η παρουσία τους ήταν επικουρική. Γενικά, η παρουσία τους στην περιοχή, πέρα από την απέχθεια που προξενούσε στους κατοίκους με την εικόνα της αστυνομοκρατίας, προκάλεσε και τη γενικότερη αγανάκτηση με τη βαρβαρότητα και την αυθαιρεσία στη δράση τους (ξεβρακώματα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.ά.).

Εξάλλου, η κλιμάκωση της καταστολής, αφενός λόγω των αντιλαϊκών νόμων που προωθεί η κυβέρνηση (Ασφαλιστικό, διαδηλώσεις) και αφετέρου λόγω της απόφασης δημιουργίας φυλακών για μετανάστες στα νησιά και εγκλωβισμού των μεταναστών, επέβαλαν την αποδέσμευση των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια και τη «στοχοπροσήλωση» στη βασική τους αποστολή, το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Από την άλλη πλευρά, στο διάστημα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της ΝΔ μέχρι σήμερα, έγιναν προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών και ενισχύθηκε η αστυνομία στην Αθήνα κατά 2.700 αστυνομικούς.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχοντας υπόψη και το πολιτικό κόστος των επιλογών του να στείλει τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, τώρα τα αποσύρει και μάλιστα με πανηγυριώτικο επικοινωνιακό τρόπο, κάνοντας λόγο για νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση μπόρεσαν να πείσουν πως το πρόβλημα στα Εξάρχεια ήταν οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές. Αναγκαστικό, λοιπόν, μείγμα στην τακτική τους και η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και του παρεμπορίου.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει χαλάρωση της καταστολής. Αντίθετα, αυτή ενισχύεται και αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Τη θέση των διμοιριών των ΜΑΤ θα πάρουν πιο ευέλικτες ομάδες πεζών αστυνομικών με σκύλους περιπολίας της ομάδας Κ-9. Οι ομάδες αυτές θα λειτουργούν συνδυαστικά με τις ΟΠΚΕ, την ομάδα ΔΡΑΣΗ, τη ΔΙ.ΑΣ. και τους αστυνομικούς Υπηρεσιών, όπως η Δίωξη Ναρκωτικών, η Δίωξη Παράνομης Μετανάστευσης και οι Ομάδες Δίωξης Παρεμπορίου, όπου συμμετέχει και η Δημοτική Αστυνομία. Οι επιχειρήσεις θα παρακολουθούνται με drones.

Η «αντικατάσταση» των ΜΑΤ με τους σκύλους περιπολίας στο κέντρο της Αθήνας διευρύνει το κατασταλτικό δυναμικό της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που έχει πάρει την κατρακύλα της καταστολής για να περάσει τις αντιλαϊκές της πολιτικές είναι ικανή να φτάσει σε ακραίες αποφάσεις. Το έδειξε με τη φρικιαστική απόφαση να απλωθούν φράγματα στα νερά του Αιγαίου για να πνίγονται περισσότεροι κατατρεγμένοι. Την ίδια αναλγησία μπορεί να δείξει και στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος όχι μόνο με τον περιορισμό των πορειών αλλά και τη χρήση σκύλων ενάντια στους διαδηλωτές. Εξάλλου, οι διατάξεις για τους αστυνομικούς σκύλους (ΠΔ 14/2009) προβλέπουν την εκπαίδευσή τους να επιτίθενται σε ανθρώπους και τη χρήση τους σε επεισόδια.

Η στόχευση και με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο στα Εξάρχεια παραμένει η ίδια. Η διατήρηση της επικοινωνιακής εικόνας της κυβέρνησης για δήθεν πάταξη της εγκληματικότητας, με τη διαρκή παρουσία των κατασταλτικών δυνάμεων. Οι έλεγχοι της νεολαίας και των εργαζομένων στους δρόμους, το κυνήγι των τοξικοεξαρτημένων και οι προσαγωγές και διώξεις των προσφύγων και μεταναστών θα συνεχιστούν με ένταση. Το λαϊκό κίνημα με τους μαζικούς αγώνες του πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση σε όλα τα κατασταλτικά μέτρα.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ