Οι οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις αποτυπώθηκαν και στην ομιλία του Αμερικανού Προέδρου για την «Κατάσταση της Ενωσης»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Αθώος κρίθηκε αργά χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, από τη Γερουσία, η οποία τον απάλλαξε, όπως αναμενόταν, από το διπλό κατηγορητήριο για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, σε τίποτα δεν καταλαγιάζει τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, που αντικατοπτρίζονται πλέον με κάθε αφορμή, όπως έγινε και στη φετινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου για την «Κατάσταση της Ενωσης» στο Κογκρέσο, με έντονο τον προεκλογικό χαρακτήρα (ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη).
Οι ψυχρές σχέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, καταγράφηκαν στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην κάνει μαζί της ούτε τη συνήθη χειραψία, λίγο πριν ανέβει στο βήμα, αλλά και την επιλογή της τελευταίας να σκίσει, επιδεικτικά, το κείμενο της ομιλίας του, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.
Οσον αφορά στην ουσία της ομιλίας, ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε τη συνήθη επιχειρηματολογία του περί των «σπουδαίων οφελών» που έφερε η κυβέρνησή του για την Αμερική (και για την αστική τάξη και ...για τους εργαζόμενους), για τον ...σπουδαίο στρατό της (σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) που ...φέρνει την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο. Διαλάλησε ως επιτυχίες την εξόντωση (τον περασμένο Οκτώβρη) του αρχηγού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και την «κατά 100% καταστροφή της οργάνωσης» μολονότι το ίδιο 24ωρο έκθεση του Πενταγώνου προειδοποιούσε πως το «Ισλαμικό Κράτος» παραμένει ισχυρό.
Επαίνεσε την αντιμεταναστευτική πολιτική του με επιχείρημα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, την επαναδιαπραγμάτευση μεγάλων εμπορικών συμφωνιών όπως αυτές με το Μεξικό, τον Καναδά αλλά και την Κίνα, μη παραλείποντας εκτενείς αναφορές για την πολιτική του στη Μέση Ανατολή ή τις απειλές σε βάρος του Ιράν. Αναφέρθηκε και στο πολύκροτο σχέδιό του για το Παλαιστινιακό, διαβεβαιώνοντας πως είναι αποφασισμένος να... «σταθεροποιήσει την περιοχή δίνοντας σε εκατομμύρια νέους ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον».
Εχοντας μπροστά του την σύζυγο και τον έφηβο γιο του Αμερικανού στρατιωτικού Κρίστοφερ Χέικ που σκοτώθηκε το 2008 από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της Βαγδάτης, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί είχε δώσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση με σκοπό να δικαιολογήσει τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού στις 3 Γενάρη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Χαρακτήρισε μάλιστα τη δολοφονία Σολεϊμανί... «άψογη επίθεση ακριβείας που τερμάτισε το κακό βασίλειο του τρόμου για πάντα».
Κατά τ' άλλα, δεσμεύθηκε να «προστατεύσει» το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, προέτρεψε το Κογκρέσο να περάσει νόμο με τον οποίο να περιορίζονται οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις προχωρημένης κύησης και ζήτησε να ψηφιστεί νέα νομοθεσία ώστε να σταματήσει να προσφέρεται «υγειονομική φροντίδα στους λαθρομετανάστες».
Μεταξύ των εκατοντάδων που παρακολούθησαν την ομιλία του Τραμπ στο Κογκρέσο ήταν και ο αρχιπραξικοπηματίας της Βενεζουέλας, αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, που καμάρωνε για την ...αναγνώρισή του από το κράτος - αρχιδολοφόνο των λαών. Ο Τραμπ δεν παρέλειψε ακόμα, με το βλέμμα στραμμένο προς τη «μαριονέτα» του, να πει ότι «ο σοσιαλισμός» (εννοώντας τον δήθεν σοσιαλισμό της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης της Βενεζουέλας) «έχει καταστρέψει χώρες και η ελευθερία (εννοώντας τον καπιταλισμό) ενώνει τις ψυχές...».
Εκπληξη προκάλεσαν τα (έπειτα από σοβαρά προβλήματα και πολύωρη καθυστέρηση) αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στην πολιτεία της Αϊόβα. Πρώτος με διαφορά περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας βγήκε ο σχετικά άσημος 38χρονος δήμαρχος της πόλης Σάουθ Πεντ της Ιντιάνα, Πιτ Μπούτιτζετζ, που πήρε περίπου το 26,8% των εκλεκτόρων που αναλογούν στην πολιτεία στο εθνικό συνέδριο του κόμματος. Δεύτερος ήρθε ο γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερες, με 25,2%, τρίτη η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 18,4% και τέταρτος (μεταξύ άλλων υποψηφίων) ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με 15,4%. Ακολουθούν με πολύ μικρότερα ποσοστά άλλοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους και ο Μ. Μπλούμπεργκ.