Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κόντρες για παρακολουθήσεις και μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η κόντρα της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους βουλευτές στο Κογκρέσο, με αφορμή τις κυβερνητικές αιτιάσεις για παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του από τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει, πιθανώς, τα στοιχεία για τις λεγόμενες «τηλεφωνικές υποκλοπές». Παράλληλα η σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία απόδειξη για τις φερόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Τραμπ, μολονότι νωρίτερα δήλωνε σε δίκτυα ότι ανάμεσα στους πολλούς τρόπους παρακολούθησης μπορεί να είναι τα «έξυπνα» τηλέφωνα και τηλεοράσεις, ακόμη και... φούρνοι μικροκυμάτων.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είχε προκαλέσει τον Πρόεδρο Τραμπ να αποδείξει τις κατηγορίες περί παρακολούθησης ή να τις αποσύρει, αν δεν μπορέσει να τις αποδείξει.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Προέδρου Τραμπ, καθώς το Σαββατοκύριακο πάνω από 130 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ το κατήγγειλαν, εκτιμώντας ότι πλήττει την εθνική ασφάλεια. Αυτό ενώ ήδη πολλές πολιτείες, όπως η Χαβάη, η Νέα Υόρκη και το Ορεγκον, έχουν προσφύγει κατά του διατάγματος.

Ενδιάμεσα, σάλο δημιούργησαν οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Αϊόβα, Στιβ Κινγκ, υπέρ του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού, Γκέερτ Βίλντερς, αλλά και ο ισχυρισμός του πως «το δημογραφικό και ο πολιτισμός είναι το πεπρωμένο μας και δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον πολιτισμό με τα μωρά κάποιου άλλου»...

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο δίκτυο CNN, εξέφρασε απογοήτευση, επειδή έχουν περάσει δύο μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ και ακόμη «δεν υπάρχει καλύτερη κατανόηση» για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει ο διμερής διάλογος. Σημείωσε ωστόσο ότι «η Ρωσία ποτέ δεν θα θέσει πρώτη» ζήτημα άρσης των (αντιρωσικών) κυρώσεων σε ατζέντα διμερών συνομιλιών.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη της Μέρκελ

Η κακοκαιρία που πλήττει τις βορειοανατολικές πολιτείες προκάλεσε αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ. Η Μέρκελ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και ο Σαουδάραβας πρίγκηπας, υπουργός Αμυνας (και δεύτερος διάδοχος στο θρόνο) Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε μια περίοδο που ο θείος του, βασιλιάς Σαλμάν, εντείνει την περιοδεία του σε χώρες της Ασίας, πραγματοποιώντας σημαντικές οικονομικές συμφωνίες.

Επιπροσθέτως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι ο Τραμπ προσκάλεσε στις ΗΠΑ τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και ότι θα φιλοξενήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιντάο στην εξοχική του έπαυλη στη Φλόριντα, στις 6 και 7 Απρίλη.

  • Νεαρός άνδρας «με νοητικά προβλήματα» πέρασε το Σάββατο τον φράχτη του κήπου του Λευκού Οίκου και συνελήφθη δίχως αντίσταση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ