Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις και «ανησυχία» για τις εξελίξεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την «ανησυχία» του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ, προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου να αναστείλει τις συνομιλίες με τους Σέρβους στις Βρυξέλλες για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας μέχρις ότου γαλλικό δικαστήριο αποφασίσει την απελευθέρωση του Κοσσοβάρου πρώην πρωθυπουργού (και πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι.

Ο Χαραντινάι συνελήφθη σε περιοχή της Γαλλίας πριν από λίγους μήνες με βάση σερβικό ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ.

Ο Λ. Ζανιέρ ζήτησε από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να προχωρήσουν άμεσα στην επανάληψη των συνομιλιών με τους Σέρβους αλλά και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει κατά καιρούς στις Βρυξέλλες, όπως αυτή που αφορά τη συγκρότηση της «Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου».

Ωρες μετά από αυτές τις πιέσεις, άγνωστοι έστησαν ενέδρα στον Αζέμ Βλάσι, πρώην επικεφαλής της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, επί Προέδρου Τίτο, νυν δικηγόρο και πολιτικό αναλυτή, κοντά στο σπίτι του στην Πρίστινα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTK του Κοσσυφοπεδίου, ο Βλάσι τραυματίστηκε από σφαίρες στον ώμο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Πρίστινα σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, να αποκτήσει η χώρα στρατό, προκάλεσαν χτες τη συνεδρίαση του Σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Βελιγράδι. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Λιούμπισα Ντίκοβιτς, οι υπουργοί Αμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ