Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διαδηλώνουν μαζικά στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται τα μπλόκα και οι πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, με πανελλαδικό συντονισμό και συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Στο στόχαστρό τους βάζουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και των οικογενειών τους, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, οδηγώντας τους ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τα μπλόκα και οι άλλες συντονισμένες κινητοποιήσεις αυτών των ημερών αποτελούν κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πραγματοποιούν όλο το χρόνο Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Είναι ακριβώς μεγάλη κατάκτηση για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους το γεγονός ότι, σε πλήρη αντίθεση με τις συκοφαντίες από την κυβέρνηση και διάφορα παπαγαλάκια, οι αποφάσεις για την οργάνωση, το συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων λαμβάνονται στα όργανα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, από τους ίδιους τους αγρότες που συμμετέχουν στον αγώνα.

Σταθμός το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη


Eurokinissi

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», αποτελεί σημαντικό σταθμό στον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες βδομάδες οι αγρότες, στήνοντας μπλόκα και πραγματοποιώντας πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίζοντας την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος καταφεύγει στις συκοφαντίες αλλά και τον αυταρχισμό, όπως έκανε στην Καρδίτσα την προηγούμενη Δευτέρα επιστρατεύοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από την Πέμπτη 30/1 οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας έχουν καλέσει σε συνάντηση τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η κυβέρνηση δεν απαντά.

Στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν δεκάδες Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ολες τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν μπροστά στο συλλαλητήριο δεκάδες περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, τόσο σε αυτούς που συμμετέχουν στα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις, όσο και σε όλους εκείνους που για διάφορους λόγους δεν βγήκαν αυτή τη φορά στους δρόμους, αλλά έχουν τα ίδια βάσανα, τον ίδιο αντίπαλο και χρειάζεται να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Δυναμώνει η συμπόρευση με τους εργαζόμενους

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων στέκονται εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα που εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα τους με ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις στα μπλόκα.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί «όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλέμπορους - βιομήχανους, κυβερνήσεις, ΕΕ. Αυτοί καρπώνονται τον ιδρώτα, το μόχθο της εργατικής τάξης, την παραγωγή της αγροτιάς». Και προσθέτει: «Το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι ίδιο, όπως και το δίκιο του αγώνα της εργατιάς, όπως και το δίκιο του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων. Και ο αγώνας της αγροτιάς παίρνει δύναμη και ώθηση από την έμπρακτη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας μας και των Συνδικάτων που παλεύουν ενάντια σε αυτήν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική».

Στο πλαίσιο αυτής της έμπρακτης αλληλεγγύης, την Κυριακή 2/2, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης στο μπλόκο που έχουν στήσει οι Καρδιτσιώτες αγρότες στο Δέλτα Παλαμά, στην Ε65.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται επίσης σε άλλες περιοχές, καθώς μπλόκα έχουν στηθεί μεταξύ άλλων στο Τύρναβο, στη Νάουσα, στο Γυψοχώρι Πέλλας, στο Ανυφί Αργολίδας, στα Πραιτώρια Ηρακλείου κ.α.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org