Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προβάλλει η αναγκαιότητα άλλων σχέσεων παραγωγής

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι βιώνουν τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνουν η εισαγωγή της τεχνολογίας στην παραγωγή, οι δυνατότητες εκμηδενισμού των αποστάσεων, η διαμόρφωση προϋποθέσεων για απομακρυσμένη εργασία σε πραγματικό χρόνο απ' οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Τα νέα αυτά τεχνολογικά εργαλεία που ανέπτυξε η ανθρώπινη πρόοδος, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους. Αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Ο λόγος που δεν συμβαίνουν όλα αυτά, και που η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί παράγοντα έντασης της εκμετάλλευσης, είναι η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, που δεν αλλάζουν, όσο κι αν προσπαθούν τα αστικά επιτελεία να παρουσιάσουν ως «σύγχρονους» τους νέους όρους εκμετάλλευσης και «αναχρονιστικές» τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η αναπαραγωγή και η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων απαιτούν δουλειά όπου, όπως και όποτε επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα είναι η «ζωή - λάστιχο», που βιώνει ήδη ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, κυρίως οι νέοι, και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες, τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και την εξέλιξη της επιστήμης.

Η ζωή αυτή δεν είναι μονόδρομος. Για να αλλάξει, όμως, χρειάζεται οργανωμένη πάλη για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να βλέπει προς το μέλλον, προς μια κοινωνία και οικονομία όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι, έχοντας στα χέρια τους την εξουσία, θέτοντας στην υπηρεσία των διευρυμένων λαϊκών αναγκών την οργάνωση της παραγωγής, αλλά και τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τεχνικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ