Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!» διαδηλώνουν εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς στην Αθήνα

Το Σάββατο 25/1, στις 11 π.μ., το μεγάλο συλλαλητήριο, με αφετηρία την Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα

Η αλληλεγγύη σωματείων που εκφράστηκε στη σύσκεψη που κάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στις 8/12, θα βουλιάξει το Σάββατο το κέντρο της Αθήνας
Η αλληλεγγύη σωματείων που εκφράστηκε στη σύσκεψη που κάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στις 8/12, θα βουλιάξει το Σάββατο το κέντρο της Αθήνας
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!»: Με το σύνθημα αυτό διαδηλώνουν το Σάββατο 25/1 στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, δίνοντας απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας και θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα, ενώ τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι θα αναχωρήσουν με λεωφορεία στις 7.30 π.μ., από τους τόπους διαμονής τους και θα φτάσουν οργανωμένα στην Αθήνα.

Εκεί, σωματεία και φορείς της Αττικής θα τους υποδεχτούν με τέσσερις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, από την Ομόνοια, από όπου θα ξεκινήσει η κινητοποίηση και σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Σύνταγμα, απ' όπου θα περάσει η πορεία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες στη Βουλή, με σκοπό να συναντήσουν αντιπροσωπεία τους.

Καθημερινές πρωτοβουλίες...

Καθημερινές οι εξορμήσεις στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα...
Καθημερινές οι εξορμήσεις στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα...
Στην τελική ευθεία μπροστά στο συλλαλητήριο, όλη τη βδομάδα που πέρασε η πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα έγινε σημείο καθημερινής συνάντησης των εργαζομένων με συνδικαλιστικές οργανώσεις που στέκονται στο πλευρό τους, με συγκεντρώσεις στην αλλαγή της βάρδιας κάθε μεσημέρι.

Δίπλα στο Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και το επιχειρησιακό σωματείο βρέθηκαν την Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, αντιπροσωπεία σωματείων της Φθιώτιδας και η Ομάδα Γυναικών Λοκρών της ΟΓΕ. Την Τετάρτη ακολούθησε αντιπροσωπεία Ομοσπονδιών Εργαζομένων (Τύπου - Χάρτου) και Συνδικάτων της Αττικής (Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, ΕΝΕΔΕΠ), μαζί με συνδικαλιστές από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ τη σκυτάλη πήραν την Πέμπτη οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Την Παρασκευή τη συμπαράσταση των εργαζομένων της περιοχής εξέφρασε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την Εύβοια (Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, επιχειρησιακό Σωματείο «Κελαϊδίτη», Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας). Τη σημασία του αγώνα στη ΛΑΡΚΟ, μια μεγάλη επιχείρηση που σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών, Γιάννης Τζαβάρας, ενώ μετέφερε την πείρα από τις εξορμήσεις που οργανώνουν τα σωματεία στην Εύβοια και συναντούν τη θετική ανταπόκριση του λαού.


Από το σχέδιο εξορμήσεων δεν έλειψαν τα χωριά και οι πόλεις της περιοχής. Σε Λάρυμνα, Μαρτίνο, Μαλεσίνα τα πανό, οι αφίσες και οι ανακοινώσεις καλούν τις τελευταίες μέρες όλο το λαό σε ξεσηκωμό.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, οι επαγγελματίες τόσο στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ όσο και στη Λάρυμνα θα κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά το Σάββατο παίρνοντας θέση στο πλευρό των εργαζομένων.

Το κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει φτάσει και στα σχολεία, στους μαθητές και τα Συμβούλιά τους, στους Συλλόγους Γονέων, ώστε να δώσουν το δικό τους «παρών» στο συλλαλητήριο.

...και πλατιά αλληλεγγύη

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση της λειτουργίας της και των θέσεων εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μόνιμη και σταθερή εργασία και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα», τονίζουν σε ψήφισμα στήριξης της κινητοποίησης συνδικαλιστικές οργανώσεις και προσθέτουν: «Είναι αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη, που βιώνει τις συνέπειες της βαρβαρότητας των πολιτικών των κυβερνήσεων διαχρονικά, υλοποιημένες από τη μεγαλοεργοδοσία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

...και οι συγκεντρώσεις στην πύλη
...και οι συγκεντρώσεις στην πύλη
Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις - καλέσματα το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ