Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ - ΧΙΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ
Μεγάλες κινητοποιήσεις στα νησιά ενάντια στην πολιτική εγκλωβισμού

Εκπρόσωποι φορέων των νησιών, ανάμεσά τους το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, το ΕΚ Σάμου, το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, αντιπαρατέθηκαν με τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κορόνες και ξεκαθάρισαν ότι τα νησιά δεν μπορούν να είναι φυλακές ανθρώπων, όπως επιτάσσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ

Eurokinissi

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο την περασμένη Τετάρτη 22 Γενάρη, με κύρια αιτήματα τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα μας, το κλείσιμο των hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο κλειστό ή ανοιχτό πουθενά στα νησιά και να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας. Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στη Λέσβο και στις στάσεις εργασίας σε Χίο και Σάμο. Εκλεισαν καταστήματα και πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν την ώρα που 41.736 άνθρωποι «ζουν» εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ των νησιών ή στις παραγκουπόλεις γύρω από αυτά. Στη Λέσβο υπάρχουν 21.315 εγκλωβισμένοι ξεριζωμένοι, από τους οποίους οι 19.157 μένουν μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και έξω από αυτό σε σκηνές και παραπήγματα. Στη Σάμο επιβιώνουν 7.501 κατατρεγμένοι, από τους οποίους οι 7.201 εγκαταβιούν κύρια έξω από το τοπικό ΚΥΤ, που χωρά μόλις 648 άτομα. Στη Χίο μένουν 5.918 μετανάστες και πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.602 βρίσκονται μέσα και έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που έχει χωρητικότητα 1.014 άτομα. Στη Λέρο υπάρχουν 2.652 αλλοδαποί, οι οποίοι ζουν μέσα και έξω από το ΚΥΤ, που χωρά 860 άτομα. Στην Κω ζουν 4.239 αλλοδαποί, οι 3.851 μένουν στο τοπικό ΚΥΤ που χωρά 816 ανθρώπους.

Ξεκάθαρες θέσεις από τα συνδικάτα

Παρά τις ρατσιστικές «κορόνες» ορισμένων, όπως ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, αλλά και κάποιων δημάρχων, πολλοί εκπρόσωποι φορέων των νησιών, ανάμεσά τους το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, το ΕΚ Σάμου, το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, ξεκαθάρισαν ότι τα νησιά δεν μπορούν να είναι φυλακές ανθρώπων, όπως επιτάσσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οτι οι ροές των κατατρεγμένων θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις θα διαλύουν τις χώρες τους, αλλά και θα στραγγαλίζουν οικονομικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Οτι δεν πρέπει να εξισώνονται τα θύματα με τους θύτες, τους υπαίτιους για τα μεταναστευτικά - προσφυγικά ρεύματα, για τον εγκλωβισμό, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής. Οτι πρέπει να απομονωθούν οι προσπάθειες εγκλωβισμού και ελέγχου των λαϊκών διαμαρτυριών εντός των αντιδραστικών επιλογών, που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Οσον αφορά τη «δράση» του Κ. Μουτζούρη, ο τελευταίος κατέβαλε προσπάθεια να φιμώσει τους μαζικούς φορείς, αρνούμενος να δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους τους να πάρουν θέση για τον μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών στα νησιά, μιλώντας στις συγκεντρώσεις. Το τελευταίο αποφεύχθηκε σε Χίο και Σάμο μετά από τις σχετικές αντιδράσεις. Στη Λέσβο δε, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ρατσισμού με «αβάντα» στα κυβερνητικά μέτρα, με πολλές λαθροχειρίες, αφού κατέστησε θύτες τα θύματα, δηλαδή τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αποτροπή των ξεριζωμένων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «θέλουμε αποτροπή». Πρόσθεσε δε κινδυνολογώντας ότι «έχει αλλάξει βιαίως η ζωή μας. Στις χώρες της Ευρώπης έχουν αλλοδαπούς. Αλλά αυτές οι χώρες ήταν αποικίες και μεταφέρθηκαν ως δούλοι οι άνθρωποι. Θέλουν να μας επιβάλουν άλλον τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία». Με τα λόγια αυτά στην ουσία αναπαρήγαγε χρυσαυγίτικα επιχειρήματα περί εισβολέων που προσπαθούν να αλλάξουν τη σύνθεση του πληθυσμού της χώρας. Αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο «υποκατάστασης πληθυσμού». Και είπε, θυμίζοντας άλλες εποχές: «Η πατρίς κινδυνεύει. Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει ακόμα περισσότερο την καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών. Αλλωστε, αποτροπή κατά των ξεριζωμένων εφαρμόζει και η κυβέρνηση με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής στα σύνορα.

Η συνοδοιπορία του με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ φάνηκε και στη συνάντηση των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη και Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη με τον ίδιο, αλλά και τους δημάρχους των νησιών Λέσβου, Σάμου και Χίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία όμως ο υπουργός απέκλεισε εκπροσώπους των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, ανάμεσά τους και τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Στ. Τάσσο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, υπήρξε συμφωνία με τον περιφερειάρχη, κάτι αναμενόμενο, δεδομένων των θέσεων του τελευταίου, όπως εκφράστηκαν άλλωστε και στην ομιλία του στη Λέσβο. Ο Κ. Μουτζούρης όχι μόνο στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στον εγκλωβισμό και την καταστολή, αλλά ακόμα περισσότερο, ζητά σταθερά από την κυβέρνηση να πάρει ακόμα πιο αποτελεσματικά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Συμφωνίες...

Ο υπουργός έκανε λόγο για συμφωνία. «Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές, συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφορές και στον τρόπο λειτουργίας τους και το μέγεθος», υποστήριξε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών, αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά».

Επιπλέον, επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στην πολιτική της, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, συμπληρώνοντας τον αντιδραστικό νόμο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, γεμίζοντας τα νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, 5.000 ανθρώπων το καθένα.

Ηδη, θυμίζουμε, για τη φύλαξη των συνόρων συγκροτήθηκε ο ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχουν μόνο οι περιπολίες του Λιμενικού, αλλά και πιο δραστικά μέτρα. Επιταχύνονται δε οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου που συνδέονται με τις άμεσες επιστροφές. Πρόκειται για δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Αν επρόκειτο για πραγματική επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, δεν θα χρειαζόταν η λειτουργία κλειστών κέντρων - φυλακών σε νησιά για χιλιάδες ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ