Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Διαιωνίζεται η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ψευδεπίγραφη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου συστήνεται Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων εποπτευόμενος από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ενώ για τον καθορισμό της στρατηγικής διαχείρισης συστήνεται και εθνική βάση δεδομένων κινδύνων, απειλών και απωλειών καταστροφών σε εθνικό επίπεδο. Ρυθμίζονται επίσης επακριβώς οι δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού ως προς την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση, καθώς και η διάρθρωσή του με το δυναμικό και τα μέσα που αυτός θα λειτουργεί, ενώ καθιερώνεται εθνικός σχεδιασμός πολιτικής προστασίας τριετούς διάρκειας, ο οποίος συντάσσεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναδιαρθρώνεται δε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίζεται το σύστημα εθελοντισμού της και αναδιοργανώνεται το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σε γενικές γραμμές, με το νομοσχέδιο οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, δεν θα ενισχυθούν με προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα, υποδομές, όπως απαιτείται. Δεν πρόκειται να γίνουν τα απαιτούμενα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, για να προλαμβάνονται και να περιορίζονται οι μεγάλες καταστροφές στη χώρα μας. Το μόνο που συγκροτείται είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός για τη διαχείριση κινδύνων, απειλών και καταστροφών, που θα προσθέσει και άλλα προβλήματα και δυσλειτουργίες σε επίπεδο συντονισμού και όχι μόνο. Συνεχίζεται και διευρύνεται η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος με τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, δίκτυα και ειδικές εγκαταστάσεις.

«Ανοίγει» επικίνδυνους δρόμους για τα ναρκωτικά

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 189) «ανοίγει» η πόρτα και για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών («ανταγωνιστικών ουσιών» που αδρανοποιούν τη λειτουργία των υποδοχέων των οπιούχων) από ιδιώτες. Οπως αναφέρει, «με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΟΚΑΝΑ, καθορίζονται οι ουσίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, συνταγογράφησης και διάθεσης των ουσιών αυτών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και ιατρούς». Επιπλέον, δίνει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 (εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, βάζει και το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», τον «Διάπλου», δηλαδή διεμβολίζει τη φιλοσοφία των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης) και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού (δηλαδή τις Περιφέρειες και τους δήμους!).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ