Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νετανιάχου και Γκαντς στην Ουάσιγκτον για τη δήθεν... «συμφωνία του αιώνα»

Αναμένεται «έκρηξη» παλαιστινιακών αντιδράσεων, ενώ ήδη από χτες βράδυ άρχισε η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνουν εσπευσμένα, την ερχόμενη Τρίτη 28/1, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου εκλογικού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ ε.α. στρατηγός Μπένι Γκαντς, για να ενημερωθούν από την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για «λεπτομέρειες» που αφορούν το αμερικανικό λεγόμενο «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό που διαλαλείται, εδώ και περίπου δύο χρόνια, ως «η συμφωνία του αιώνα».

Πληροφορίες Ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως στο σχέδιο Τραμπ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση «Παλαιστινιακού κράτους», η προσάρτηση των εβραϊκών εποικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη (που συνιστά τουλάχιστον το 30% της Δυτικής Οχθης!). Το τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 12», που μετέφερε πρώτο κάποιες πληροφορίες για το σχέδιο, εκτίμησε πως θα δημιουργήσει κάποιες «ιστορικές ευκαιρίες» υπέρ του Ισραήλ. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε επίσης πως το σχέδιο συμπεριλαμβάνει πρόβλεψη για «σημαντική μετακίνηση των ισραηλινών συνόρων προς τα ανατολικά» δίχως άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι», Ναφτάλι Μπένετ, έσπευσε να δηλώσει πως το κόμμα του τηρεί στάση επαγρύπνησης και ότι δεν θα επιτρέψει «καμία εδαφική παραχώρηση στους Αραβες» ή την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Επιφυλάχθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς όταν δημοσιοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ. Ο υπουργός Μεταφορών, Μπεζαλέλ Σμότρις (από το επίσης ακροδεξιό κόμμα Γεμίνα), δήλωσε ότι προφανώς το αμερικανικό σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει «ευκαιρίες αλλά και αρκετούς κινδύνους... αλλά είμαστε εδώ και να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους».

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Νετανιάχου συνέστησε στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ δόθηκε εντολή στη διεύθυνση της αστυνομίας και των ειδικών κατοχικών δυνάμεων να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας το Σαββατοκύριακο, καθώς δεν απέκλειαν «έκρηξη» παλαιστινιακών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων έναντι του επικείμενου αμερικανικού σχεδίου που εκ προοιμίου έχει απορριφθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Ενιαία Λίστα, που απαρτίζεται κυρίως από αραβικά κόμματα και συμμετέχει στις ισραηλινές επικείμενες εκλογές στις 2 Μάρτη, σε ανακοίνωσή της τόνισε πως το σχέδιο θα «θεσμοθετήσει» τη στρατιωτική κατοχή των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας: «Η αληθινή συμφωνία του αιώνα είναι εκείνη μεταξύ ενός πρωθυπουργού (σ.σ. Μπ. Νετανιάχου) που κατηγορείται για διαφθορά και ενός Προέδρου που δικάζεται με το ερώτημα της καθαίρεσης (σ.σ. Ντ. Τραμπ) και προσπαθούν να σώσουν ο ένας τον άλλον μέσω επικίνδυνων πολιτικών χειρισμών που θα θεσμοθετήσουν την στρατιωτική κατοχή σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη επί γενεές».

Αργότερα χτες βράδυ, σε μια πρώτη αντίδραση για το επικείμενο σχέδιο Τραμπ, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας σε μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ δίχως να αναφερθούν άμεσα πληροφορίες για τυχόν θύματα. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η ρίψη των ρουκετών θα προκαλέσει ισραηλινά αντίποινα και νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση Πούτιν - Αμπάς

Πριν από την ανακοίνωση της πρόσκλησης των Νετανιάχου και Γκαντς στον Λευκό Οίκο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις για το Πέμπτο Διεθνές Φόρουμ Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, μετέβη (το απόγευμα) στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς. Συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και ευρύτερα και το ενδεχόμενο διεξαγωγής παλαιστινιακών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, ίσως εντός 2020. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε στον Παλαιστίνιο ομόλογό του επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα και ο τελευταίος τον ευχαρίστησε για το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ρωσία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ