Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα η νέα πανεθνική απεργία

Συνεχίζεται ο πολυήμερος αγώνας ενάντια στις νέες ανατροπές σε συντάξεις - Ασφάλιση

Η χτεσινή απεργιακή διαδήλωση της Μασσαλίας έγινε στο λιμάνι
Η χτεσινή απεργιακή διαδήλωση της Μασσαλίας έγινε στο λιμάνι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέα 24ωρη απεργία σε όλη τη Γαλλία προχωρούν σήμερα εργατοϋπάλληλοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στη νέα μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ χτυπά πάλι το δημόσιο χαρακτήρα της Ασφάλισης - σύνταξης, μειώνει περαιτέρω τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η σημερινή απεργία αποτελεί κορύφωση των τριήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη 22 του μήνα, με απογευματινές και άλλες συγκεντρώσεις, ζητώντας την άμεση απόσυρση των σχεδιαζόμενων ανατροπών αλλά και εκφράζοντας αλληλεγγύη σε εργαζόμενους διαφόρων κλάδων (μετρό στο Παρίσι, σιδηροδρομικοί, αλλά και μονάδες στη χημική βιομηχανία κ.τ.λ.) που βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από τις αρχές Δεκέμβρη, όταν ξεκίνησε ο πολυήμερος αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σημειωτέον, και αυτό το τριήμερο (22 - 24/1) υπήρχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις που είχαν προκηρύξει τριήμερη απεργία, όπως το ΕΚ Μασσαλίας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, κ.ά.

Στη Μασσαλία, η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι της πόλης, όπου επίσης οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στον αγώνα με πολυήμερες απεργίες και άλλες μορφές. Σήμερα η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί ξανά στο λιμάνι, στις 10.30 π.μ. Στο Παρίσι έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Την αλληλεγγύη της στους απεργούς και τους αγωνιζόμενους εργατοϋπαλλήλους της Γαλλίας έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), ενώ οργανώσεις - μέλη της από όλες τις ηπείρους στέλνουν καθημερινά σε γαλλικά συνδικάτα μηνύματα συμπαράστασης.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδίδεται σε άθλια συκοφάντηση των απεργών, ανησυχώντας για τη διάρκεια και την απήχηση των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε με αφορμή τη συμμετοχή στις απεργίες εργαζομένων από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής αερίου, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» το ότι οι απεργοί, όπως είπε, «βύθισαν στο σκοτάδι» τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου έδωσαν απάντηση, μέσα και από ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ορυχεία και την Ενέργεια, καταγγέλλοντας ότι «το πραγματικό σκάνδαλο με τις διακοπές (ρεύματος και αερίου)» αποτυπώνεται στις «δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριών που καταδικάζονται στο σκοτάδι και το κρύο επειδή βρέθηκαν σε οικονομική κατάσταση που δεν τους επέτρεψε να πληρώσουν τους λογαριασμούς!». Μάλιστα, αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία του 2018, «πάνω από 572.000 νοικοκυριά στη Γαλλία αντιμετώπισαν διακοπές ή μείωση ισχύος», δηλαδή είτε κόπηκε εντελώς η παροχή ρεύματος είτε μειώθηκε η χρήση του, ως αποτέλεσμα της «ανεπαρκούς» εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους... «Αυτές τις διακοπές (ρεύματος) κυβέρνηση και εργοδοσία τις επικροτούν γιατί τις δικαιολογούν... οι νόμοι της αγοράς, που έχουν γίνει νόμοι της Γαλλίας», τονίζει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ