Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Περιοδεία Γκρένελ σε Βελιγράδι και Πρίστινα για «διάλογο»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέες πιέσεις για γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ηγεσίες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ασκεί ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ.

Στη διάρκεια συναντήσεων, που πραγματοποίησε χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο Γκρένελ εξέφρασε την επιθυμία να δει «πρόοδο» στις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών. Μετά από δείπνο που είχε με τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι, ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε τη συνάντηση μαζί του «εποικοδομητική», τονίζοντας την «ανάγκη» για επανάληψη του διαλόγου και τον ρόλο που ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προωθεί ώστε να επιτευχθεί «βιώσιμη πολιτική λύση» για την ομαλοποίηση των σχέσεων αμφοτέρων των πλευρών. Ο Θάτσι, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Γκρένελ για την «έγκαιρη επίσκεψη και την αποφασιστικότητά του στη διαδικασία για επανέναρξη του διαλόγου».

Νωρίτερα ο Γκρένελ συναντήθηκε με ηγέτες κομμάτων των Κοσοβάρων Αλβανών, συμπεριλαμβανομένου του Αλμπιν Κούρτι, αρχηγού του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης», που πήρε πριν από λίγες μέρες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς το κόμμα του ήρθε πρώτο στις τελευταίες εκλογές με ισχνή πλειοψηφία.

Πριν από λίγες μέρες, πάντως, ανακοινώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πως Σέρβοι και Κοσοβάροι Αλβανοί αξιωματούχοι συνέταξαν, υπό την πίεση του Γκρένελ, μία «επιστολή έκφρασης επιθυμίας» για την άμεση αεροπορική σύνδεση Βελιγραδίου - Πρίστινας υπό την προϋπόθεση άρσης των μεγάλων δασμών που επέβαλε τον Νοέμβρη του 2018 ο πρώην πρωθυπουργός του προτεκτοράτου Ράμους Χαραντινάι, για να αναγκάσει τη Σερβία «στην αναγνώριση» του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ