Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια ξεκινά το συλλαλητήριο - Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα

Με εντεινόμενες προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς από τη γύρω περιοχή και από την υπόλοιπη χώρα που στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό τους, προετοιμάζουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα για το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο, με στόχο να πάρουν μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση τα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, να βρεθούν στο επίκεντρο τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα, ενώ για αύριο τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι θα αναχωρήσουν με λεωφορεία στις 7.30 π.μ., από τους τόπους διαμονής τους και θα φτάσουν οργανωμένα στην Αθήνα.

Εκεί, σωματεία και φορείς της Αττικής θα τους υποδεχθούν με τέσσερις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, από την Ομόνοια από όπου θα ξεκινήσει η κινητοποίηση και σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Σύνταγμα, απ' όπου θα περάσει η πορεία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες αύριο στη Βουλή με σκοπό να συναντήσουν αντιπροσωπεία τους.

«Εσύ δήλωσες; Θα είμαι εκεί!»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα με την παρουσία προέδρων Ομοσπονδιών
Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα με την παρουσία προέδρων Ομοσπονδιών
«Εσύ δήλωσες;», είναι η ερώτηση που κυριαρχεί στην πύλη του εργοστασίου κάθε μεσημέρι, στην αλλαγή της βάρδιας, όπου συνεχίζονται οι εξορμήσεις και η έκφραση συμπαράστασης από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Θα είμαι εκεί», «Το έχω κανονίσει», «Θα έρθω με τον γιο μου και τον ανιψιό μου», απαντούν οι εργαζόμενοι ο ένας στον άλλον, προτρέποντας όσους δεν έχουν ακόμα φροντίσει να προσθέσουν το όνομά τους στις λίστες αυτών που θα αναχωρήσουν με τα λεωφορεία.

Το «παρών» στην κινητοποίηση ετοιμάζονται να δώσουν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Οπως εξηγεί ο Βαγγέλης, που δουλεύει και ο ίδιος ως εργολαβικός, η πλειοψηφία των συναδέλφων του θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Οι δηλώσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο ήρθαν ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην απληρωσιά, προτάσσοντας το αίτημα να σταματήσει το «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών. Σήμερα, για τους εργαζόμενους αυτούς ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις τους στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα είναι δική τους υπόθεση.

Κλειστά θα κρατήσουν τα καταστήματά τους το Σάββατο οι επαγγελματίες, τόσο στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ όσο και στη Λάρυμνα, παίρνοντας θέση στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ αντίστοιχα καλέσματα έχουν γίνει και στις γειτονικές πόλεις.

Λάρυμνα, Μαρτίνο, Μαλεσίνα έχουν ντυθεί με τα πανό και τις αφίσες που καλούν στην κινητοποίηση. Δίπλα στα καλέσματα των σωματείων, τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους εκφράζει η Κοινότητα Λάρυμνας, με πανό που έχει αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο.

Μετέφεραν την αλληλεγγύη των εργαζομένων των κλάδων τους

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους κλάδους τους και την απόφαση να διαδηλώσουν μαζί τους αύριο, Σάββατο, μετέφεραν πρόεδροι Ομοσπονδιών Εργαζομένων που μίλησαν χτες το μεσημέρι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, καθώς συνεχίστηκαν οι καθημερινές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς στην πύλη του εργοστασίου.

«Θα σας περιμένουν χιλιάδες», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιλώντας στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Επισήμανε ότι ο αγώνας των εργαζομένων και η πλατιά συμπαράσταση που εκδηλώνεται έχουν ζορίσει την κυβέρνηση, που σχεδιάζει την εκκαθάριση της εταιρείας. «Να τους ζορίσουμε περισσότερο», κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας πως ο αγώνας αφορά την ίδια τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων.

«Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους αυτούς που ρημάζουν τη ζωή μας», προέτρεψε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, υπενθύμισε την πείρα που έχουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ από κινητοποιήσεις και αγώνες, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να βαδίσουν πάνω στα χνάρια της.

Απάντηση και στις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησης

Στο μεταξύ, το επιχειρησιακό Σωματείο και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το εξώδικο με το οποίο η ΔΕΗ απειλεί να κατεβάσει το διακόπτη την 1η Φλεβάρη και να αφήσει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς ρεύμα, σε μία εξέλιξη που «κουμπώνει» με τους εκβιασμούς που μεταχειρίζεται η κυβέρνηση για να προωθήσει τα αντεργατικά σχέδια για την επιχείρηση.

«Οσο θα πιέζουμε εμείς θα μας πιέζουν κι αυτοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Αν. Κορέτζελος, και πρόσθεσε πως το Σάββατο «δεν πρέπει να λείψει κανείς».

«Δεν μας τρομοκρατούν. Είμαστε εδώ να τους αντιμετωπίσουμε», ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και χαιρέτισε τη μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ