Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες αεροπορικές επιδρομές και επίγειες εισβολές
  • Ισραηλινά «F-16» κατέστρεψαν το Γενικό Επιτελείο της παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Γάζα, ενώ εισβολές πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη
  • Συνάντηση ασφαλείας υπό τον Αμερικανό απεσταλμένο χωρίς εμφανή αποτελέσματα

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια σε διαδηλωτές

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια σε διαδηλωτές
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τελείωσε, όπως φαίνεται, η πρώτη αντίστροφη μέτρηση για την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς νέες αεροπορικές και επίγειες επιδρομές εξαπολύθηκαν σε διάφορα σημεία των παλαιστινιακών εδαφών. Παρ' όλα αυτά, οι ασφυκτικές πιέσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι οδήγησαν στην πραγματοποίηση ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης ασφαλείας, που, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, δεν «είχε κανένα αποτέλεσμα». Παράλληλα, την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, που ισχυρίστηκε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του ξεκάθαρα του εξέφρασε την επιθυμία του «να ξεφορτωθεί τον Γιάσερ Αραφάτ».

Επιδρομή ισραηλινών «F-16» δέχτηκε, νωρίς χθες, το τετραώροφο κτίριο του Γενικού Επιτελείου της παλαιστινιακής Αστυνομίας, στη Γάζα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. Παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές υποστήριζαν ότι τραυματίστηκαν 20 άτομα, 18 αστυνομικοί και 2 πολίτες. Ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ σχολίαζε ειρωνικά ότι «ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τους αστυνομικούς από τους οποίους ζητά να συλλάβουν τους εξτρεμιστές».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε λιτά, πλην σαφώς, ότι «έπληξε σώματα της Παλαιστινιακής Αρχής που ελέγχουν και στηρίζουν την τρομοκρατική δραστηριότητα». Ανώνυμες παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι εντός του κτιρίου βρίσκονταν και ορισμένοι προσφάτως συλληφθέντες εξτρεμιστές και αναρωτιούνταν «πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει η παλαιστινιακή Αστυνομία να συλλαμβάνει εξτρεμιστές Παλαιστινίους και πριν προλάβουν να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη να τους βομβαρδίζουν οι Ισραηλινοί». Τέλος, στη Γάζα, μικροεπεισόδια στιγμάτισαν την κηδεία του μέλους της «Χαμάς» που σκοτώθηκε προχθές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα πνεύματα ηρέμησαν καθώς ο πνευματικός της ηγέτης αποδέχτηκε να παραμείνει στο σπίτι του και να μην κάνει δηλώσεις.

Παράλληλα, ισραηλινά τεθωρακισμένα, συνοδευόμενα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων και στρατιώτες, εισέβαλλαν στην περιοχή Κχαν Γιουνίς, στη Νότια Γάζα, όπου επέδραμαν σε σπίτια και προχώρησαν σε αδιευκρίνιστο αριθμό συλλήψεων. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινή εισβολή πραγματοποιήθηκε και σε δύο χωριά της Δυτικής Οχθης, όπου, όπως υποστηρίζουν, έγιναν συλλήψεις μελών της «Χαμάς» και του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι σκότωσε 2 Παλαιστινίους, κοντά στο χωριό Εϊ Ντικ, στη Δυτική Οχθη, «επειδή σχεδίαζαν επίθεση στο Ισραήλ» και ότι συνέλαβε 6 Παλαιστινίους στην περίμετρο της Τζενίν και ένα στη Γάζα.

Συνάντηση υπό αμερικανική πίεση

Ολοκληρώθηκε, αργά βράδυ, η συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι και πρακτόρων της CIA «κάπου κοντά στο Τελ Αβίβ». Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στη συνάντηση πήραν μέρος οι επικεφαλής της Προληπτικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ και Μοχάμαντ Νταχλάν, αντίστοιχα, ο αρχηγός της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ταουφίκ Τιράουι και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας -Σιν Μπετ- του Ισραήλ, Αβί Ντιστέρ.

Μετά τη συνάντηση, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτήριζε «εποικοδομητικές τις συζητήσεις», μιλούσε για επανάληψή τους, κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, και γνωστοποιούσε ότι «επικεντρώθηκαν στο θέμα της ασφάλειας». Περαιτέρω επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν. Ομως, Ισραηλινοί ανώνυμοι αξιωματούχοι μιλούσαν για «αποτυχία», υποστηρίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση συνέχισαν την εξαπάτηση και προσπάθησαν να πείσουν ότι λαμβάνουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μιλώντας στο πρώτο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης, τόνιζε ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 180 άτομα και ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και 17 από τους 36 υπόπτους, των οποίων τη σύλληψη απαιτεί η ισραηλινή ηγεσία. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Γιάσερ Αραφάτ στην αιγυπτιακή τηλεόραση, με την οποία απηύθυνε έκκληση «στα αραβικά έθνη, στο μουσουλμανικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα «να διαφυλάξουν την ειρήνη από τα εξτρεμιστικά ισραηλινά στοιχεία. Δε ζητώ κάτι αδύνατο, ζητώ να μην στηρίξουν τις ισραηλινές επιθέσεις».

Εντούτοις, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευδαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόκειται για συλλήψεις συνταξιούχων τρομοκρατών». Ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες καλούσε την παλαιστινιακή ηγεσία να «αξιοποιήσει άμεσα το χρόνο που κυλά» και ο υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ την κατηγορούσε ότι «δεν έχει κάνει αρκετά».

«Βόμβα» Ετσεβίτ

Η ισραηλινή ηγεσία φαίνεται ότι τείνει στην επιλογή του πολέμου δήλωνε, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός διατυπώνοντας την εικόνα που αποκόμισε από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε, προσφάτως, με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Μάλιστα, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωνε ότι «ο Αριέλ Σαρόν εξέφρασε ξεκάθαρα την επιθυμία του να ξεφορτωθεί την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Γιάσερ Αραφάτ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κλείνοντας το θέμα, υπογράμμισε ότι «ο αναντικατάστατος ηγέτης Αραφάτ απειλείται από τη δράση των Παλαιστινίων εξτρεμιστών» και προειδοποίησε ότι «αν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανατραπεί ο Αραφάτ, τότε το πρόβλημα θα τεθεί εκτός ελέγχου».

Οι δηλώσεις Ετσεβίτ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που, επανειλημμένως, τις τελευταίες ημέρες, διά στόματος πολλών αξιωματούχων της, έχει εκφράσει την άποψη ότι η ισραηλινή ηγεσία στοχεύει στη διάλυση της παλαιστινιακής ηγεσίας γιατί «εκτιμά ότι θα είναι πιο εύκολος στόχος και πολύ πιο εύκολο να βρίσκει προσχήματα αν η Χαμάς αναλάβει τα ηνία». Ο στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, προειδοποιούσε, χθες, ότι «το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά αν στοχεύει στην ανατροπή Αραφάτ».

Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε τη συνομιλία Σαρόν - Ετσεβίτ αλλά δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο. Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι ο Αριέλ Σαρόν, κατά τη συνάντησή του ένα 24ωρο νωρίτερα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Μαχέρ, είχε δεσμευτεί ότι δεν επιδιώκει ανατροπή του Αραφάτ και ότι δεν πρόκειται να βομβαρδίσει φυλακές όπου κρατούνται συλληφθέντες εξτρεμιστές. Βέβαια, δεδομένων των παλαιστινιακών πληροφοριών που υποστηρίζουν ότι στο, βομβαρδισμένο πλέον, Γενικό Επιτελείο της παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Γάζα, κρατούνταν, όντως, εξτρεμιστές, οι φερόμενες «δεσμεύσεις» Σαρόν λαμβάνουν άλλες διαστάσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ