Στιγμιότυπο από τις εργασίες της ημερίδας |
Για τις εξελίξεις γύρω από το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης μίλησε αναλυτικά η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, πρόεδρος του παραρτήματος Αθήνας του ΕΣΥΝ: «Ολα τα ναρκωτικά, ανεξάρτητα από το αν έχουν ισχυρότερες ή λιγότερο ισχυρές οργανικές επιδράσεις, προκαλούν εξάρτηση. Δεν υπάρχει φυσική ακίνδυνη κάνναβη που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθεαυτή ως φαρμακευτική - θεραπευτική ουσία, ούτε έχουν γίνει επαρκείς επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν τη θεραπευτικότητα ουσιών που εμπεριέχονται στην κάνναβη (...) Αποσιωπώνται εντέχνως τα στοιχεία της διεθνούς εμπειρίας, τα οποία δείχνουν ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης είναι ένα ακόμα σκαλί για την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης της». Αναφερόμενη στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ, που έχει ισχύ μέχρι το 2020, υπογράμμισε ότι ορίζει για τα ναρκωτικά ως κύρια μορφή θεραπείας τα υποκατάστατα ηρωίνης, αντί τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, και συνολικά την πολιτική περιορισμού της βλάβης: «Είναι σαφές», είπε, «ότι καμία μέθοδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν οδηγεί τους χρήστες στο περιθώριο, αν δεν αποσκοπεί στην πλήρη αποχή από όλες τις ουσίες, αν αποβλέπει απλώς και μόνο στη συντήρηση της χρήσης, στην ομαλοποίηση της συμπεριφοράς του εξαρτημένου αντί στην πλήρη κοινωνική του ένταξη (...). Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά συνιστά επί της ουσίας πάλη για τη ζωή, τη μοναδική ελεύθερη επιλογή και είναι ευθύνη όλων μας η ίδια η ζωή και πώς παλεύουμε για αυτή».
Εκ μέρους του «ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ το πάρκο μας» η Βασιλική Χατζοπούλου μετέφερε την καθημερινότητα και τη ζωή των περίοικων γύρω από το Πεδίον του Αρεως, την εξέλιξη της πιάτσας, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι εξαρτημένοι. «Η ημερίδα αυτή είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε δυνατά για τα προγράμματα απεξάρτησης και όχι μείωσης της βλάβης. Δεν θέλουμε ανθρώπους με μειωμένη βλάβη. Θέλουμε ανθρώπους με καμία βλάβη, ανθρώπους υγιείς, που να μπορούν να διαχειριστούν τις ζωές τους, να αγωνίζονται, να δημιουργούν, να χτίζουν, να κυνηγούν τα όνειρά τους. Θέλουμε η κοινωνία να δίνει το χέρι σε όσους έπεσαν, για να σηκωθούν ξανά. Και να φροντίζουν να μην πέσουν άλλοι. Θέλουμε πρόληψη στην πράξη. Με τους νέους μας να έχουν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Για το σπουδαίο έργο του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» και την πολύχρονη πορεία του μέσα στην ελληνική κοινωνία πάνω από δύο δεκαετίες μίλησε η υπεύθυνη του προγράμματος, Κυρατσώ Σκορδογιάννη. «Είμαι περήφανη που υποστηρίζουμε τη ζωή», είπε και αναφέρθηκε στην εφηβεία, όπου αρχίζουν οι πρώτοι πειραματισμοί με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αναφέρθηκε στα σημάδια της χρήσης μέσα από το κείμενο που έγραψε μητέρα από τον Σύλλογο Οικογένειας. Ενώ ο Μαρίνος, γονιός, μίλησε για τον αγώνα που έδωσε η οικογένειά του με τη στήριξη της «Στροφής» ενάντια στα ναρκωτικά. «Σήμερα παίζω κάθε Σάββατο μπάλα μαζί με τον γιο μου. Δεν αμύνομαι για να μην μπει γκολ, αλλά ενάντια στη χρήση. Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά και ελπιδοφόρος».
Ο Ηρακλής Γκότσης, επιστημονικός υπεύθυνος συμβουλευτικού σταθμού απεξάρτησης του «18 ΑΝΩ», ανέφερε: «Η απεξάρτηση επιτυγχάνεται μέσω της ψυχοθεραπείας και της ενασχόλησης με την Τέχνη. Ο εξαρτημένος δεν είναι χρόνιος ασθενής, ούτε πάσχει από κάποια υποτροπιάζουσα νόσο. Οχι μόνο γίνεται καλά, αλλά μπορεί να διεκδικήσει την καλυτέρευση της κοινωνίας».
Ο Δημήτρης Τσιαμπούρης, από την Κίνηση Πολιτών «Επιμένουμε Πεδίον του Αρεως», σημείωσε ότι «ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι προτεραιότητα. Ομως δεν γίνεται με ευχολόγια. Απαιτείται ενεργοποίηση και διεκδίκηση. Θέλουμε να δοθεί προτεραιότητα για τη δημιουργία σε κάθε γειτονιά και ελεύθερο χώρο κέντρων αθλοπαιδιών. Να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής. Να γίνει ο αθλητισμός στρατηγικός στόχος της πολιτείας, που θα βοηθήσει να κρατηθούν οι νέοι μακριά από τις εξαρτήσεις».
Για τις διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος ενάντια στα ναρκωτικά μίλησε η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Κατερίνα Ροδοπούλου. «Εχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε όλες τις ψυχοτρόπες ουσίες με αποφάσεις Συνεδρίων μας. Διεκδικούμε, μεταξύ άλλων, στήριξη των Κέντρων Πρόληψης με διαρκή προγράμματα πρόληψης σε όλα τα σχολεία και τακτή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα εξαρτήσεων. Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα στην Εκπαίδευση. Ενιαίο δημόσιο φορέα για τις υποδομές και να σταματήσει άμεσα ο κατακερματισμός των ευθυνών όσον αφορά τη σχολική στέγη (...). Η Φυσική Αγωγή, η σωματική άσκηση, η ενασχόληση με ένα άθλημα αποτελεί ανάγκη, όχι πολυτέλεια».
Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
(Η συνέχεια στη στήλη «Αποκαλυπτικά»)