Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιπλέον παραστάσεις για το έργο «Ο κόσμος είναι ένας» σε ποίηση Ρίτσου

Δύο επιπλέον παραστάσεις, στις 31 Γενάρη και 1 Φλεβάρη, στις 22.00, προστέθηκαν για το έργο «Ο κόσμος είναι ένας» του Κωνσταντίνου Βήτα, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, «συνομιλεί» με το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Η παράσταση αποτελεί μια μεγάλη ζωντανή εγκατάσταση, με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και βίντεο του Νίκου Πατρελάκη, που αποδίδουν το ταξίδι στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου προσφέροντας μια σπάνια οπτικοακουστική εμπειρία. Τα βίντεο κινηματογραφήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της Πελοποννήσου ειδικά για την παράσταση, επιδιώκοντας, χρησιμοποιώντας και τα λόγια του ποιητή, «να αντιπαραταχθεί στην αγριότητα, στη σκληρότητα, στη βία και στην καταπίεση η πίστη ότι υπάρχει ο έρωτας, υπάρχει η ομορφιά, υπάρχει η ζωή».

Στη ροή της παράστασης παρουσιάζεται ένας κύκλος είκοσι ποιημάτων από όλο το φάσμα του έργου του μεγάλου ποιητή. Ο ήχος των ποιημάτων, ενσωματωμένος στο ηχητικό σύστημα του Κωνσταντίνου Βήτα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες αναφορές και καινούριες αναγνώσεις στο έργο του Ρίτσου. Οπως σημειώνει ο Κ. Βήτα, «η ποιητική του στάση και μέθοδος, ο τρόπος που κατέγραφε τις ποιητικές του εμπειρίες ήταν αποκάλυψη. Οι εικόνες του ήταν κι αυτές τόσο παράξενες, τόσο εντυπωσιακά ακριβείς, είχε έναν μοναδικό τρόπο να αντιστρέφει το συνηθισμένο για να εκφράσει την αθάνατη αλήθεια».

Τα ποιήματα απαγγέλλουν ο Κωνσταντίνος Βήτα και η Ολια Λαζαρίδου.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό). Η προπώληση για τις δύο επιπλέον παραστάσεις έχει ξεκινήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο κόσμος είναι ένας»(10/1/2020)
«Πάντα με πράξεις γράφεται το ποίημα των καιρών»(14/7/2015)
Τιμούν τον Γιάννη Ρίτσο(4/9/2009)
Αφιέρωμα μαθητών στον Γιάννη Ρίτσο(18/3/2009)
Μουσικοποιητικό «Αλφαβητάρι»(7/10/2008)
Της Ρωμιοσύνης και του κόσμου(6/6/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org