Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο η αποφασιστική πάλη μπορεί να διασφαλίσει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών

Στη συζήτηση με θέμα «Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η λεγόμενη πολιτική της "συμφιλίωσης οικογενειακής - επαγγελματικής ζωής", των "ίσων ευκαιριών" έχει οδηγήσει στην πλήρη "ευελιξία του εργάσιμου χρόνου", του χώρου εργασίας για τη γυναίκα εργαζόμενη, με αποτέλεσμα στην ΕΕ το 1/3 των γυναικών να δουλεύουν με μερική απασχόληση.

Οι "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για το ότι στην Ελλάδα ο μέσος μισθός των γυναικών υπολείπεται κατά 17,5% σε σχέση με τους άντρες, ενώ στην ΕΕ η μέση διαφορά των αποδοχών φτάνει στο 39,6%.

Τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία δεν εξασφαλίζονται με την εξίσωση των απολαβών για άντρες και γυναίκες προς τα κάτω, όπως κάνει η ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το κεφάλαιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων συστηματικά "ξηλώνει" την προστασία της μητρότητας, άδειες και επιδόματα, τα οποία θεωρεί "κόστος", εξαναγκάζοντας χιλιάδες εργαζόμενες στην ανεργία, στη μισή δουλειά - μισή ζωή.

Η αποφασιστική πάλη των εργαζομένων ενάντια στην επιθετικότητα της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων μπορεί να προσδώσει νέα πνοή και δύναμη στην εργατική - λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ