Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καλοδεχούμενη

Οι Αμερικανοί «έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, υπάρχει μεγάλο υποβρύχιο στη Σούδα (...) Κατά συνέπεια, έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Στον βαθμό που το θέλουν και το καταλαβαίνουν και στο βαθμό που τους εξηγήθηκε και από τον πρωθυπουργό (...) κάθε δική τους παρουσία είναι καλοδεχούμενη στο πλαίσιο που έχουμε συζητήσει», είπε σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. Τα ίδια είχε πει και σε προηγούμενη συνέντευξη, πριν τα Χριστούγεννα: «Υπάρχει συγκεκριμένο μεγάλο αμερικανικό υποβρύχιο το οποίο συνήθως ναυλογεί στη Σούδα και το οποίο κινείται στην ευρύτερη περιοχή (...) Βεβαίως, κάθε παρουσία η οποία συντείνει στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, είναι απολύτως καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρεται στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Florida» (SSGN 728), στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο Αμερικανός πρέσβης κατά την επίσκεψή του στη βάση της Σούδας στις 9/12. Κατά διαβολική «σύμπτωση», στις 19 Μάρτη 2011, συμμετέχοντας με βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», το «USS Florida» εκτόξευσε 93 πυραύλους «Τόμαχοκ» κατά στόχων στη Βεγγάζη της Λιβύης! Εχει δηλαδή μεγάλο ιστορικό στη «δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», όπως άλλωστε και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές μονάδες.

Η άλλη όψη

Την ώρα που τα μεγάλα λόγια για τα σχέδια περί Ελλάδας - «ενεργειακού κόμβου» περισσεύουν και υπογράφονται συμφωνίες δισ. ευρώ για αγωγούς, την ώρα που τα αρπακτικά ακονίζουν τα μαχαίρια για τις «πράσινες» μπίζνες και στην περιοχή «μυρίζει μπαρούτι», με ένα από τα βασικά επίδικα τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου, με την πρώτη βαρυχειμωνιά, φτωχοί άνθρωποι πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν όπως όπως, ή πεθαίνουν από το κρύο (!), εν έτει 2020, όπως έγινε την Παρασκευή στην Κέρκυρα. Πρόκειται ασφαλώς για μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε όλο της το «μεγαλείο». Τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια του κεφαλαίου, τα απίθανα κέρδη μιας χούφτας μετόχων - παρασίτων, όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες του λαού και τις τεράστιες σημερινές δυνατότητες για πάμφθηνη θέρμανση για όλους, αλλά είναι η άλλη όψη της ενεργειακής φτώχειας που φουντώνει, έτσι που ένας στους δύο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους λογαριασμούς για τη θέρμανση και σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από αυτό το σάπιο σύστημα, που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει, σε ανάπτυξη και κρίση. Η ελπίδα μπορεί να έρθει μόνο από τον αγώνα για την ανατροπή του, παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ανωτάτη...

«Δυο σχολές στον ΣΥΡΙΖΑ», «ραντεβού στους δρόμους» και άλλα τέτοια φαιδρά ακούγονται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη Συμφωνία για τις βάσεις και τα όσα είπε ο πρόεδρός του μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και τα υπόλοιπα μέτωπα της πολιτικής επικαιρότητας. Το έργο φυσικά είναι ξαναπαιγμένο, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προηγουμένως με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο πήρε όχι μόνο τα στελέχη, αλλά και τα «κόλπα»: Οι «δύο σχολές» στηρίζουν την ...εξής μία πολιτική, που υπαγορεύουν το κεφάλαιο και οι ανάγκες του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν σε αυτή λαϊκά στρώματα.

... κοροϊδευτική

Αλλωστε, δεν υπάρχει ασφαλέστερο κριτήριο από την ίδια την πράξη: Οι «δυο σχολές» του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν μαζί το αγκωνάρι για την κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που τώρα ζητάνε τάχα να «παγώσει» προσωρινά η έγκρισή της (την ώρα που οι προβλέψεις της βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία), ζητώντας μεγαλύτερα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη. Από κοινού ψήφισαν προ ημερών στη Βουλή και τον προϋπολογισμό για τις εξοπλιστικές δαπάνες, με βάση τα προτάγματα του ΝΑΤΟ. Μαζί - και οι «θεσμικοί» και οι... του «δρόμου» - ψήφισαν τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου και τις υπόλοιπες αντεργατικές διατάξεις, ακόμα και την προσπάθεια για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, στις οποίες πατάει σήμερα η ΝΔ. Ο λαός, που έχει δοκιμάσει τα «σάπια» τους κι έχει «καεί» ξανά και ξανά, δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους διαχειριστές του ...σχοινιού και του παλουκιού σε βάρος των συμφερόντων του, με όποια μάσκα κι αν εμφανίζονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ