Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αντιδράσεις ενάντια στη ρύθμιση για τα πτυχία των κολεγίων

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμων με τα πτυχία των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα να αναγνωριστούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ, εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 38/2010. Το ΠΔ 38/2010 ενσωματώνει και εξειδικεύει όλες τις Οδηγίες της ΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα πανεπιστήμια. Οι προβλέψεις αυτές επεκτείνονται τώρα και στους εκπαιδευτικούς!

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων με τις διατάξεις αυτές απαξιώνει ακόμα περισσότερο τα πτυχία, έχει άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο των σπουδών. Επί της ουσίας μετατρέπει τα πτυχία σε ένα ακόμα προσόν που ανεξάρτητα από τα χρόνια σπουδών δεν διασφαλίζει την ολόπλευρη επιστημονική γνώση. Ταυτόχρονα ανοίγονται πλευρές ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των πανεπιστημίων, αφού ανάμεσα στη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και τα εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ, χωράνε πλέον και τα κολέγια, ενισχύοντας τη λειτουργία του πανεπιστημίου - επιχείρηση. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι το σύνολο των νέων ανθρώπων που επιδιώκουν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο και βλέπουν συνεχώς εμπόδια να ορθώνονται μπροστά τους.

Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις έχουν διαχρονικές ευθύνες τα κυβερνητικά κόμματα, τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση, με συνεχείς παρεμβάσεις του στα όργανα της ΕΕ (Κομισιόν, Ευρωβουλή κ.λπ.) διαμαρτυρόταν για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας 89/48/ΕΚ, που αφορούσε την αναγνώριση των κολεγίων. Οταν είχε τη διακυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τις κατευθύνσεις αυτές, εντείνοντας έτσι την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Ψήφισε τον απαράδεκτο νόμο 4589/19! Προώθησε την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο. Εστρωσε το δρόμο στη ΝΔ, η οποία τώρα προχωρά στην περαιτέρω "απελευθέρωση" και αναγνώριση των κάθε είδους ιδιωτικών κολεγίων, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης στη διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων για διορισμούς και πρόσληψη αναπληρωτών στη Γενική Αγωγή θα εντείνει την πολυκατηγοριοποίηση, τις αδικίες και την απαξίωση χρόνων δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

Οσες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις υποκλίνονται στις κατευθύνσεις της ΕΕ είναι υπόλογες στους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται από αυτές. Στο όνομα των ποινών και των κοινοτικών δεσμεύσεων, χρόνια τώρα στήριζαν αυτά τα μέτρα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μόνο με σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές μπορεί να δοθεί διέξοδος.

Οι χιλιάδες μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση και την 3ωρη στάση εργασίας τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή (με πιθανότερη ημερομηνία τις 23/1)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτονόητη απαίτηση η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων(2024-02-06 00:00:00.0)
Για την ισοτίμηση κολεγίων και ΑΕΙ(2019-10-23 00:00:00.0)
Νέα βήματα στην αναγνώριση των κολεγίων(2012-11-28 00:00:00.0)
Ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωσή της(2009-07-31 00:00:00.0)
Δημιουργούν κλίμα αναγνώρισης των κολεγίων(2004-09-02 00:00:00.0)
Νέα απόφαση για πτυχίο "κολεγίου"(1998-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ