Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συζητούν και σχεδιάζουν ξανά τη «Λευκή βδομάδα»

Οταν οι σχολικές εκδρομές δεν είναι δωρεάν και ενταγμένες στο πρόγραμμα του σχολείου εντείνουν την ταξικότητά του

Motion Team

Οταν οι σχολικές εκδρομές δεν είναι δωρεάν και ενταγμένες στο πρόγραμμα του σχολείου εντείνουν την ταξικότητά του
Ξανά στο τραπέζι μπαίνει η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για καθιέρωση της λεγόμενης «λευκής βδομάδας» στα σχολεία, με στόχο την τόνωση του εσωτερικού χειμερινού τουρισμού και ήδη τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας φαίνεται να συζητούν την πρόταση της ΠΟΞ.

Συγκεκριμένα, οι ξενοδόχοι προτείνουν ένα εκδρομικό τετραήμερο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του οποίου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα ταξιδεύουν στην ελληνική επαρχία, με προνομιακούς όρους φιλοξενίας και διαμονής.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί ξανά στο παρελθόν, το 2014 και το 2018, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα να τη συζητούν και τότε. Ενα ανάλογο πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί για μια φορά στο παρελθόν, το 2004, για έναν περιορισμένο αριθμό μαθητών και σχολείων, όπου το κόστος των εκδρομών το είχαν αναλάβει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όποτε μπαίνει στο τραπέζι η πρόταση των ξενοδόχων, τα υπουργεία σπεύδουν να τη συζητήσουν με δεδομένο ότι το κόστος θα πέσει στις πλάτες των οικογενειών των μαθητών.

Γι' αυτό και ήταν έντονες και δικαιολογημένες οι αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για τη σπουδή με την οποία οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να προωθήσουν στα σχολεία τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών. Γιατί για τους μαθητές και τις οικογένειές τους χρόνος για παραθερισμό μπορεί και να υπάρχει, όμως χρήματα δεν υπάρχουν. Αυτό δείχνει και η πραγματικότητα σε πολλά σχολεία λαϊκών γειτονιών, όπου και στις ήδη υπάρχουσες σχολικές εκδρομές η συμμετοχή των μαθητών είναι μειωμένη, ακριβώς λόγω του κόστους τους. Οι σχολικές εκδρομές έχουν μετατραπεί καθαρά σε μία από τις πιο επωφελείς πηγές κερδών για τα τουριστικά γραφεία και τους ξενοδόχους. Ζητούν πελατεία για να χτίσουν τη «δική τους ανάπτυξη», στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.

Είτε το μέτρο πάρει τον χαρακτήρα σχολικών εκδρομών μέσα στον χειμώνα είτε δεν εμπλακούν τα σχολεία και απλά κλείσουν για μια βδομάδα με ευχολόγια και προτροπές για οικογενειακές εκδρομές, η ταξικότητα θα κάνει την εμφάνισή της δριμύτερη. Γιατί και πάλι θα είναι πολλά τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη σχολική εκδρομή, αλλά και οι οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη «σχολική ανάπαυλα». Ετσι, όταν θα επιστρέψουν οι μαθητές από τη «Λευκή βδομάδα», άλλος μπορεί να έχει πάει π.χ. στην Αράχοβα κι άλλος μέχρι τη Σαλαμίνα και αν...

Για άλλη μια φορά δε αποτελεί υποκρισία από πλευράς της κυβέρνησης να σχεδιάζει βδομάδες με κλειστά σχολεία για να ενισχύσει τα κέρδη των ξενοδόχων και, την ίδια στιγμή, να στέλνει τιμωρητικές εγκυκλίους για κόψιμο εκδρομών σε περίπτωση ακόμα και μιας μονοήμερης ή διήμερης κινητοποίησης των μαθητών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org