Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Για Μεσόγειο Θάλασσα γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης των λαών»

Σύσκεψη φορέων στη Θεσσαλονίκη για την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία

Από περσινή πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ με μαθητές σχολείων στην Αλεξανδρούπολη
Από περσινή πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ με μαθητές σχολείων στην Αλεξανδρούπολη
Με συμμετοχή φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και του γονεϊκού κινήματος, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη φορέων που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας στα σχολεία» της ΕΕΔΥΕ για το σχολικό έτος 2019 - 2020. Η φετινή πρωτοβουλία έχει τίτλο: «Για Μεσόγειο Θάλασσα γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης των λαών. Ενωσε κι εσύ τη φωνή σου στην πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια και στον ξεριζωμό».

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεων, για την καλύτερη δυνατή προώθηση της πρωτοβουλίας της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων, ΕΛΜΕ και Διδασκαλικών Συλλόγων, εκλεγμένοι συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι Γυναικών και τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, ενώ ακολούθησε συζήτηση μέσα από την οποία αναδείχθηκε η προηγούμενη θετική πείρα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και πανελλαδικά, που καταγράφηκε από την απήχηση που βρήκε το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επίσης, παρουσιάστηκαν προτάσεις και ιδέες για την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.


Ο Μπάμπης Βέλλης παρουσίασε την επιστολή της ΕΕΔΥΕ προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στο περιεχόμενο της φετινής πρωτοβουλίας και περιγράφει τα φυσικά χαρακτηριστικά, τη γεωγραφία της Μεσογείου, τους ανταγωνισμούς και την προσφυγιά που γεννούν οι πολεμικές συγκρούσεις και επεμβάσεις.

«Η θάλασσα της Μεσογείου κόβεται σε "οικόπεδα" και μοιράζεται σε επιχειρηματικούς ομίλους για να αντλήσουν τον πλούτο της, κάνοντας την ευρύτερη περιοχή μας πεδίο σύγκρουσης για τα κέρδη τους.

Οι πολεμικές συγκρούσεις, οι επεμβάσεις στις δύο ηπείρους Ασία και Αφρική, είναι η βασική αιτία του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους. Αποτέλεσμά τους είναι οι τραγικές εικόνες των πλεούμενων - σαπιοκάραβων με πρόσφυγες και μετανάστες. Το πέρασμα της Μεσογείου συχνά - πυκνά καταλήγει σε τραγωδίες, με εικόνες ντροπής για την ανθρωπότητα και αμέτρητα θύματα, ανάμεσά τους και παιδιά», σημειώνει.

Αναφέρεται στην εμπλοκή της χώρας μας που από τη μία δέχεται καθημερινά εκατοντάδες ξεριζωμένους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, λειτουργώντας ουσιαστικά ως αποθήκη ψυχών και, από την άλλη, συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό - σε χώρες όπου μαίνονται πολεμικές επεμβάσεις - ενώ φιλοξενεί παράλληλα ένα τεράστιο δίκτυο ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών που πληθαίνουν. Και καλεί τους μαθητές να πάρουν θέση «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, απέναντι σε αυτές τις εικόνες που μας πληγώνουν καθημερινά, ...να στείλουν μήνυμα αντίστασης ενάντια σε όλους τους πολεμικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ταυτόχρονα, να στείλουν μήνυμα ελπίδας, ώστε μέσα από την πάλη του κάθε λαός, και ο δικός μας, να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του».

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην καυτή περιοχή της Μεσογείου και κάλεσε το λαό να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα που μπαίνουν μπροστά του, να προσανατολίσει την πάλη του στην αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να απαιτήσει να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.

Σε όλη τη χώρα με «όπλο» και την εμπειρία από προηγούμενες χρονιές

Αντίστοιχες συσκέψεις έχουν ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές της χώρας με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ και με τη συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων, με στόχο και η φετινή πρωτοβουλία να φτάσει πλατιά στα σχολεία. Υπάρχει άλλωστε η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων με την πλατιά ανταπόκριση στις ανάλογες πρωτοβουλίες: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη», «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας», «Να σκέφτεσαι τους άλλους», «Μια εικόνα - τρία ερωτήματα», «Αλληλεγγύη στα παιδιά και το λαό της Παλαιστίνης». Μέσα από τις οποίες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν μέσα από διάφορες μορφές τέχνης και παρουσίασης την επιθυμία τους για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο, φτώχεια και προσφυγιά. «Οι καρποί που γευτήκαμε ήταν τα έργα - σε διάφορες καλλιτεχνικές μορφές με τη στήριξη των δασκάλων και των καθηγητών - του νου και της καρδιάς των παιδιών, μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων. Εργα που παρουσιάστηκαν με επιτυχία σε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, μέσα στα πέντε προηγούμενα χρόνια», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ, υπογραμμίζοντας τις προηγούμενες πρωτοβουλίες «που αποτέλεσαν ένα βήμα ώστε να εκφραστεί η παιδική - νεανική ψυχή, τα "θέλω", οι σκέψεις των παιδιών μας μέσα από την ίδια τους την αστείρευτη δημιουργικότητα. Τη φετινή χρονιά, συνεχίζουμε, λαμβάνοντας υπόψη μας, εκτός από τα παραπάνω, τις γόνιμες επισημάνσεις - προτάσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών των μαθητών από τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην πρωτοβουλία».

Η διάρκεια της φετινής πρωτοβουλίας είναι από το Νοέμβρη 2019 μέχρι τον Ιούνη του 2020. Οι μαθητές, ατομικά ή σε ομάδες, μπορούν να συμμετέχουν με λόγο, εικόνα, βίντεο, μουσική, θεατρικά δρώμενα, εικαστικά και με όποιον άλλον τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης επιλέξουν. Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης της κάθε περιοχής, στο τέλος της σχολικής περιόδου ή σε εκδηλώσεις των ίδιων των σχολείων και σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ στηρίζει για μια ακόμα φορά το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ