Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Πομπέο και Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον

Συρία, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα και «έλεγχος των εξοπλισμών» στο επίκεντρο των συνομιλιών

Από τη χτεσινή συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο «έλεγχος των εξοπλισμών», η Συρία, η Ουκρανία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, χτες στην Ουάσιγκτον. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Σ. Λαβρόφ να συναντηθεί αργότερα και με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) στο Παρίσι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Ουκρανία, με τον Μ. Πομπέο να αποδέχεται πως η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι ο δρόμος προς την επίλυση.

Για τη Συρία αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η «συνεργασία» για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» και την προώθηση της «πολιτικής διαδικασίας».

Ενα από τα κεντρικά θέματα ήταν μια μελλοντική συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF και υπενθύμισε την πρόταση της Ρωσίας προς το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες για διαπραγματεύσεις, ώστε να μην αναπτυχθούν τέτοιοι πύραυλοι στην Ευρώπη και αλλού. Για τη συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα «New START», που λήγει τον Φλεβάρη του 2021, η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει για την ανανέωσή της. Σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Κίνας, ο Λαβρόφ απάντησε πως «αν η Κίνα είναι προετοιμασμένη να μπει, θα το υποστηρίξουμε», αλλά υπενθύμισε πως η Κίνα επιμένει πως δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ζητώντας να περιληφθούν και άλλες χώρες. Πάντως, συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς ΗΠΑ για τη «New START».

Από την πλευρά του, ο Μ. Πομπέο δήλωσε πως η Κίνα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί σε συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, καθώς αυτές οι συνθήκες υπογράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, υπό διαφορετικές συνθήκες ως προς τις εξελίξεις στον κόσμο και την τεχνολογία των όπλων και στο μεταξύ η Κίνα μπορεί να προκαλέσει «στρατηγική αστάθεια» και να αποτελέσει «απειλή».

Ως προς την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ο Μ. Πομπέο σημείωσε τον «συντονισμό» Ρωσίας και ΗΠΑ, ενώ ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «σημαντικές» τις επαφές με τις ΗΠΑ, αλλά ανέδειξε και τη σημασία συντονισμού με την Κίνα.

Οι δυο ΥΠΕΞ σημείωσαν τις μεταξύ τους «προκλήσεις» ως προς τη Βενεζουέλα και το Ιράν, ενώ ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «αμοιβαία συμφέροντα» στη Λιβύη.

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη δυναμική των διμερών οικονομικών σχέσεων, εκφράζοντας την προσδοκία αυτές να αναπτυχθούν με εποικοδομητική συνεργασία. Οπως είπε ο Σ. Λαβρόφ, οι οικονομικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα. «Αν αυτή η συνεργασία συνεχιστεί, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και για τις δυο πλευρές», είπε συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία βλέπει καλές προθέσεις από τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org