Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ «ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ»
«Βήματα» προς την επανέναρξη του παζαριού για την Ανατ. Ουκρανία

Κατάπαυση του πυρός, απεμπλοκή των στρατευμάτων και ανταλλαγή κρατουμένων αποφάσισαν οι τέσσερις ηγέτες, ενώ παραμένουν οι πολιτικές διαφωνίες

Από τη συνάντηση στο Παρίσι τη Δευτέρα το βράδυ

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση στο Παρίσι τη Δευτέρα το βράδυ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Κάποια βήματα στα λεγόμενα «εύκολα» θέματα για το παζάρι διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία σημειώθηκαν κατά την προχτεσινή συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), Εμανουέλ Μακρόν, Αγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» είχε γίνει το 2016 και όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί καμία από τις αποφάσεις. Από το 2014 και την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για την ανατροπή του τότε Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, που διαπραγματευόταν και με την ΕΕ και με τη Ρωσία για τη διέλευση του φυσικού αερίου, την ανάδειξη εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, την παρέμβαση της Ρωσίας, η σύγκρουση διατηρείται με εξάρσεις και υφέσεις και υπολογίζεται ότι γύρω στους 14.000 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους. Με την ανάληψη της προεδρίας της Ουκρανίας από τον Ζελένσκι τον περασμένο Μάη, αυξήθηκε η κινητικότητα για νέο παζάρι, ενώ οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε τέσσερις μήνες.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους καλούν την τριμερή Ομάδα Επαφής (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - Ουκρανία - εκπρόσωποι του Ντονμπάς, δηλαδή των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) να εφαρμόσει μια πλήρη και συνολική κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς μέχρι τα τέλη του 2019, η οποία και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι δύσκολα τηρείται. Επίσης, υποστηρίζουν την εφαρμογή «ενός επικαιροποιημένου σχεδίου αποναρκοθέτησης», ενώ μπαίνει ο στόχος της απόσυρσης βαρέων όπλων από την περιοχή, με απεμπλοκή των στρατευμάτων και του εξοπλισμού έως τις 3 Μάρτη του 2020.

Ηδη έχει προχωρήσει η απεμπλοκή στρατευμάτων στις τρεις «πιλοτικές» περιοχές στη γραμμή επαφής, Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια, Ζολότε και Πετρόφσκι.

Ακόμη συμφωνήθηκε να συνεχιστούν η απελευθέρωση και η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δυο πλευρών, με βάση την αρχή «όλοι για όλους». Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν σημειωθεί άλλες δυο ανταλλαγές τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των 24 Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί στα Στενά Κερτς πέρσι.

Πάντως, παρέμεινε το δύσκολο θέμα της εφαρμογής του πολιτικού σκέλους των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, δηλαδή το ειδικό καθεστώς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και η διεξαγωγή τοπικών εκλογών. Παρότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς «είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στην ουκρανική νομοθεσία», η Ουκρανία ζητά έλεγχο των ουκρανορωσικών συνόρων ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.

Για τον Βολ. Ζελένσκι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής «ήταν πολύ λίγο, θα ήθελα να έχουμε επιλύσει περισσότερα προβλήματα». «Εχουμε σοβαρές διαφωνίες για τα σύνορα», υπογράμμισε, με τη Ρωσία να ζητά «εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δηλαδή επιστροφή των συνόρων υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών. Πάντως ο Ζελένσκι θεώρησε θετική τη συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς και το ότι μπήκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ τα εδάφη της», δεν θα δεχτεί «ομοσπονδιοποίηση» και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να επηρεάσει τη φιλοευρωπαϊκή της πορεία προς την ανάπτυξη», τόνισε τέλος ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική από την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015» και χαρακτήρισε τη σύνοδο «ένα σημαντικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση και προς μια «συνολική κατάπαυση του πυρός».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένη», λέγοντας ότι «συμφωνήθηκαν ρεαλιστικά πράγματα» και θυμίζοντας ότι «σήμερα έχουμε ξεπεράσει την εποχή της ακινησίας».

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο είναι σημαντικό αποτέλεσμα», σχολίασε ο Εμ. Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ