Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ρόλο και προς την Κεντρική Ασία

Αναγνωρίζοντας ως σημαντικούς συνομιλητές πρώτα Ρωσία - Κίνα, μετά και τις ΗΠΑ

Την προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και προς την κεντρική Ασία (που αποκτά όλο και σημαντικότερη θέση στο συσχετισμό μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας) ανέδειξε η 9η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «Καρδιά της Ασίας - Διαδικασία της Κωνσταντινούπολης» («Heart of Asia - Istanbul Process»), που έγινε τη Δευτέρα στην Πόλη.

Στη συνάντηση προήδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του Ασράφ Γάνι, δεδομένου ότι πρόκειται για ετήσια συνάντηση που καθιερώθηκε από το 2011, με πρωτοβουλία της Τουρκίας και βασικό αντικείμενο την υποστήριξη του Αφγανιστάν και μιας ειρηνικής διευθέτησης στη χώρα.

Σε Τελικό Ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι «μια πολιτική διευθέτηση που θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς αποκλεισμούς παραμένει κρίσιμη» για την «ειρήνευση στο Αφγανιστάν», ενώ αναγνωρίζονται όλα τα τραπέζια παζαριών στα οποία πρωτοστατούν ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα: Η «Μορφή Διαβουλεύσεων» της Μόσχας, οι τριμερείς διαβουλεύσεις Κίνας - Ρωσίας - ΗΠΑ, η τετραμερής συνάντηση Κίνας - Ρωσίας - ΗΠΑ - Πακιστάν, η «Διαδικασία της Καμπούλ» και οι διαπραγματεύσεις Καμπούλ - Ταλιμπάν, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ.

Στη «Διαδικασία της Κωνσταντινούπολης» πλήρη μέλη είναι οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκία. Οι ΗΠΑ ανήκουν στις λεγόμενες «υποστηρίκτριες χώρες» (supporting countries).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ