Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Συμφωνούν σε στενότερη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία

ΡΙΑΝΤ.--

Ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης που ξεκίνησε τον Ιούνη του 2017 ανάμεσα στις περισσότερες χώρες του Κόλπου με το Κατάρ, εξαιτίας μεταξύ άλλων της επιλογής του τελευταίου να συσφίξει τις σχέσεις με το ανταγωνιστικό Ιράν, καταγράφηκαν στην 40ή ετήσια διάσκεψη κορυφής του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC), που ολοκληρώθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Στο κοινό ανακοινωθέν - ευχολόγιο προτείνεται η υλοποίηση πολιτικών που θα ολοκληρώσουν την απαραίτητη νομοθεσία για τη χρηματοπιστωτική και νομισματική ένωση των έξι χωρών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC) έως το 2025. Γίνεται επίσης έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο στρατιωτικό και επίπεδο ασφαλείας μεταξύ των έξι μελών του Συμβουλίου (Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κουβέιτ).

Αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί νέος γενικός γραμματέας του GCC ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Κουβέιτ (που είχε παίξει σημαντικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των μελών του GCC) Ναγιέφ αλ Χαζράφ, η θητεία του οποίου θα ξεκινήσει τον Απρίλη του 2020.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, που προήδρευσε της διάσκεψης, στην ομιλία που εκφώνησε, κάλεσε τις χώρες - μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους «κατά της επιθετικής πολιτικής» του Ιράν στην περιοχή, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα. Κάλεσε μάλιστα διεθνείς δυνάμεις να εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό με Ενέργεια στον Περσικό και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του GCC, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, τόνισε ότι τυχόν επίθεση κατά οποιασδήποτε χώρας - μέλους του Συμβουλίου «είναι επίθεση ενάντια σε όλο το Συμβούλιο». Πρόσθεσε ακόμη ότι βασικός σκοπός του GCC είναι να επιτύχει «ενότητα και συνεργασία μεταξύ των μελών», καλώντας τα να συνεργαστούν «με φιλικές χώρες για να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές απειλές».

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαϊλίφα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ομάν, Φαχντ μπιν Μαχμούντ αλ Σαΐντ, ενώ για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Αμπντάλαχ μπιν Νάσερ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ