Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εργατικής οικογένειας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της Eurobank στον Πειραιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της Eurobank στον Πειραιά
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά και σε συμβολαιογραφείο που βρίσκεται δίπλα της, πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής, ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εργαζόμενου που είχε προγραμματιστεί για την ίδια μέρα.

Η φράση «Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία - Οχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς», στο πανό που ξεδίπλωσαν οι συγκεντρωμένοι μπροστά στην είσοδο της τράπεζας και το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που κυριαρχούσε, έδιναν το στίγμα της κινητοποίησης, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σταματούσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Ο 52χρονος εργαζόμενος που κινδυνεύει τώρα να μείνει άστεγος, ανέφερε ότι αυτό το σπίτι είναι το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στα Κ. Πατήσια, που αγόρασε με δάνειο το 2008, όταν ήταν οδηγός σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Κατάφερε να πληρώσει το ένα τρίτο του δανείου, ωστόσο, καθώς έμεινε άνεργος το 2010, αδυνατούσε να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις (1.200 ευρώ) και τώρα η τράπεζα αφού ήδη έχει εισπράξει πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ θέλει να του αρπάξει το σπίτι...

Εξίσου εξωφρενικό είναι ότι στο αίτημά του να γίνει μία νέα ρύθμιση, η τράπεζα του απάντησε ότι μόνο για να προσέλθει στη διαπραγμάτευση, θα πρέπει ο εργαζόμενος να της καταβάλει πρώτα 28.000 ευρώ!

Η οργανωμένη πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας

«Δεν είχα δώσει δικαίωμα πουθενά. Ελεγα πάντα τα χέρια μου να είναι καλά, να έχω την υγειά μου να δουλεύω. Κατάλαβα ότι αυτό δεν φτάνει. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να με διώξουν, να χάσω τη δουλειά μου. Από το 2010 που έμεινα άνεργος, οι δουλειές που βρήκα ήταν του ποδαριού. Κατάφερα να πληρώσω μερικές δόσεις ακόμα», ανέφερε ο εργαζόμενος, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Συμπλήρωσε πως το τελευταίο 9μηνο βρήκε δουλειά πιο σταθερή, όμως ο μισθός του μαζί με το μισθό της συζύγου του με το ζόρι φτάνουν τα 1.200 ευρώ το μήνα «και σπουδάζω και παιδί. Η κόρη μου είναι στο Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη. Τι να κάνω; Να τη σταματήσω; Είναι ντροπή να μας φέρνουν σε τέτοιο σημείο...».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, με δηλώσεις του κατήγγειλε την πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στους τραπεζικούς ομίλους, συνολικά στο κεφάλαιο. «Ενόψει των 2.300 πλειστηριασμών κατοικιών που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του χρόνου, έχει σημασία κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του», τόνισε, «αλλά να οργανωθούν στα σωματεία τους», να συμμετέχουν στον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί απάντηση. «Η οργανωμένη πάλη και αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας», υπογράμμισε.

Ο πλειστηριασμός απέβη άκαρπος, με τους συγκεντρωμένους να ξεκαθαρίζουν ότι «η μάχη για να σωθεί το σπίτι του εργαζόμενου συνεχίζεται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ