Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους για τα δίκαια αιτήματα που αφορούν στην επιβίωσή τους

Με ΜΑΤ και κλούβες απάντησε με το «καλημέρα» η κυβέρνηση...

Με τα ΜΑΤ επιχείρησε μάταια η κυβέρνηση να κάμψει την αγωνιστική αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αγροτών...

Eurokinissi

Με τα ΜΑΤ επιχείρησε μάταια η κυβέρνηση να κάμψει την αγωνιστική αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αγροτών...
Στην πρώτη πανθεσσαλική μαζική και συντονισμένη κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας για τα δίκαια αιτήματά τους, κλιμακώνοντας την πάλη τους ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων, στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

Σε συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με πιο πρόσφατη τη μαζική συγκέντρωση στον Τύρναβο πριν δέκα μέρες ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, οι Θεσσαλοί μικρομεσαίοι αγρότες έβγαλαν χτες δεκάδες τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα και στον κόμβο Πλατύκαμπου στη Λάρισα.

Με τη συντονισμένη κινητοποίησή τους έστειλαν μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Ξεκαθάρισαν πως απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, απέναντι στην πολιτική που πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, βάζοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης, οι βιοπαλαιστές αγρότες αντιπαραθέτουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Αγωνιστική αποφασιστικότητα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό

...οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να βγουν με τα πόδια στον Ε65
...οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να βγουν με τα πόδια στον Ε65
Στην Καρδίτσα, έχοντας ανάψει από το πρωί τις μηχανές των τρακτέρ που είχαν παραταχθεί τις προηγούμενες μέρες στις πλατείες των χωριών, οι αγρότες συναντήθηκαν και σχηματίζοντας κομβόι με τα τρακτέρ έφτασαν στον κόμβο του Δέλτα, κάτω από τον Ε65, με σκοπό να παραταχθούν πάνω στο οδόστρωμα και να στήσουν μπλόκο. Εκεί βρέθηκαν μαζί τους και εργαζόμενοι για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχείρησε να αντιμετωπίσει την αγωνιστική αποφασιστικότητα των αγροτών με τρομοκρατία εναντίον τους από την πρώτη μέρα των συντονισμένων κινητοποιήσεών τους. Σε συνέχεια των όσων έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε στο σημείο... να στήσει αστυνομικό μπλόκο με κλούβες και ΜΑΤ, για να εμποδίσει τους αγρότες της Καρδίτσας να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον Ε65, όπως είχαν αποφασίσει την προηγούμενη βδομάδα στη διάρκεια της πανθεσσαλικής συνέλευσης που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης δεν «πέρασε», καθώς οι αγρότες βρήκαν τρόπους και προσπέρασαν με τα πόδια το μπλόκο της αστυνομίας και ανέβηκαν πάνω στον Ε65 για να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, με κεντρικό τους σύνθημα «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». Εκεί αποφασίστηκε να βρίσκονται τα τρακτέρ στον κόμβο του Δέλτα Παλαμά, παράπλευρα από τον Ε65 και να γίνονται καθημερινές συνελεύσεις.

Με τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες δίνουν συνέχεια στον δίκαιο αγώνα τους
Με τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες δίνουν συνέχεια στον δίκαιο αγώνα τους
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, τόνισε: «Διαμαρτυρόμαστε για τα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και τη νέα χρονιά. Αντιμετωπίσαμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης την οποία καταγγέλλουμε, αφού μετά από 40 χρόνια στην Καρδίτσα έστειλε τα ΜΑΤ σε αγροτικές κινητοποιήσεις, εμποδίζοντας την πρόσβαση στον Ε65. Βγήκαμε στο δρόμο διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά μας. Καλούμε την κυβέρνηση να δείξει πνεύμα συνεννόησης, δίνοντας λύσεις και όχι να φέρνει ΜΑΤ και κλούβες εμποδίζοντάς μας να διαμαρτυρηθούμε».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τιμής του βαμβακιού, σημείωσε: «Απαιτούμε να μας πληρώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής και περσινής χρονιάς και η τιμή να ανέβει ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Για το κόστος παραγωγής πρόσθεσε: «Θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Χορτάσαμε ψέματα και κουβέντες. Στον προϋπολογισμό δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο». Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα δεχτούν καμία αύξηση στις εισφορές του ΕΦΚΑ, καθώς ήδη πολλοί δεν μπορούν να τις πληρώσουν.

O γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, επισήμανε ότι «για τους αγρότες ένας είναι ο δρόμος, αυτός του αγώνα», καλώντας παράλληλα σε αλληλεγγύη όλα τα λαϊκά στρώματα. «Και αυτή η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις, συνεχίζει να περνάει την πολιτική της με την τρομοκρατία και τη βία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας

Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στόχος της κινητοποίησης που έχει αιχμή το μεγάλο πρόβλημα της χαμηλής τιμής του βαμβακιού είναι η προβολή και η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, θέλοντας εξαρχής να επιδείξει το αυταρχικό της πρόσωπο έναντι των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον μας, προκειμένου να σταματήσει την αγωνιστική κινητοποίησή μας και να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο».

Οπως ξεκαθαρίζει ωστόσο η Ομοσπονδία, «όταν παλεύεις για την επιβίωση, όπως κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν σε τρομοκρατεί κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός. Οταν οι τιμές των προϊόντων που παράγεις χύνοντας ποτάμια ιδρώτα, δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, όταν πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου για ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και παίρνεις - αν παίρνεις - αποζημιώσεις ψίχουλα, όταν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις το καθημερινό φαΐ της οικογένειας και σου επιβάλλουν υψηλούς φόρους και πολλά ακόμα χαράτσια, όταν κυκλοφορούν φήμες για αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ασφαλιστικής εισφοράς για να πάρεις στο τέλος ακόμη λιγότερη κι από τη σημερινή εξευτελιστική αγροτική σύνταξη, τότε δεν πρόκειται να σε σταματήσει από τον αγώνα καμιά κυβερνητική απαγόρευση.

Ας βγάλει συμπεράσματα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ από την πείρα των παλιότερων κυβερνήσεων του ίδιου κόμματος, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησαν να σταματήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τα ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία", αλλά απέτυχαν παταγωδώς».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία καλεί «τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού μας που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην πρώτη μέρα της κινητοποίησής μας, να έλθουν κοντά μας, ώστε, ακόμα πιο ισχυροί, να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα μας και να καταδικάσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμπαραταχθούν μαζί μας στην πάλη, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα, κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας. Συνεχίζουμε - θα νικήσουμε!».

  • Στη Λάρισα, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Κάλεσμα παραπέρα ενίσχυσης της κινητοποίησης απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
  • Στα Φάρσαλα, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν στην αναβολή της χτεσινής κινητοποίησης.
  • Στα Τρίκαλα οι Αγροτικοί Σύλλογοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ τη Δευτέρα 9/12, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακλόνητοι στο μπλόκο του Πλατύκαμπου και του Ε65!(2024-02-15 00:00:00.0)
Δυναμώνουν τη μάχη κόντρα στον αυταρχισμό και τις συκοφαντίες(2024-01-26 00:00:00.0)
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω και πρέπει να τη διεκδικήσουμε»(2023-10-31 00:00:00.0)
Προετοιμασίες με μπλόκα και άλλες κινητοποιήσεις(2018-02-01 00:00:00.0)
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις(2002-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ