Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χαλκιδικής

Τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) όσο και της Τοπικής Διοίκησης για τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Χαλκιδική, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Περιφέρεια η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας.

Τονίζει ότι οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά, που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Καταγγέλλει ότι τα έργα που υλοποιούνται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά στην Κ. Μακεδονία είναι αποσπασματικά, ελλιπή ή και ανεπαρκή και ότι οι περιοχές που χτυπήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα δεν συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχεδιασμό έργων.

Καλεί τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες να εξηγήσουν: Τι προγραμματισμό είχε η Περιφέρεια για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Χαλκιδική; Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα; Και επίσης σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβούν για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας.
  • Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κ.λπ. ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.
  • Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Να διεκδικηθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.
  • Να γίνει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των όμβριων υδάτων καθώς και των φερτών υλών, με δεδομένο ότι στην Ολυμπιάδα, δίπλα στα ρέματα που τη διασχίζουν, υπάρχουν η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων. Να δοθεί το πόρισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο, επικαιροποιημένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, πλημμύρα ή άλλο φυσικό φαινόμενο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ