Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρειάζεται άμεση και πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων στη Θάσο

Eurokinissi

Ερώτηση για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Θάσο, την αποζημίωση και οικονομική στήριξη των πληγέντων, αλλά και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Οι δυνατές βροχοπτώσεις στις 21 και 22/11/2019 και στις 25 και 26/11/2019 που έπληξαν τη Θάσο είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι' ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού, στο οδικό του δίκτυο, σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται κύρια στις κοινότητες Παναγίας, Ποταμιάς, Θάσου, Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων και Θεολόγου του δήμου Θάσου, περιοχές οι οποίες και κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι και η άμεση μεταφορά στο νησί κλιμακίων βαρέων μηχανημάτων του Στρατού προς αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών, μετά και το αντίστοιχο αίτημα συνδρομής μέσων που απέστειλε, προς τις αρμόδιες αρχές, ο δήμος, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί με ίδια μέσα.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Θάσου έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή της ΝΔ δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους, ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, η εκάστοτε κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση (δήμος και Περιφέρεια) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις - "μπαλώματα" μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.

Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές.

Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κ.λπ. ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.

Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση στον δήμο Θάσου, προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες και οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν (π.χ. διαμονή και σίτιση των στρατιωτικών στελεχών και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ήρθαν προς ενίσχυση της δύναμης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, προμήθεια των αναγκαίων καυσίμων για τη συνεχή λειτουργία των μηχανημάτων του Στρατού, ναύλωση πλοίων της πορθμειακής γραμμής για τη μετάβαση των βυτίων του στρατού για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων, κ.λπ.).

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της νήσου Θάσου και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στη Ναυπακτία(2019-07-18 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από τις πλημμύρες(2016-09-14 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών και αποκατάστασης των πληγέντων(2016-09-10 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή(2010-09-14 00:00:00.0)
Οξύνονται τα προβλήματα από πυρκαγιές - πλημμύρες(2010-07-27 00:00:00.0)
«Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης»(2006-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ