Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Κινούμαστε στα πλαίσια παλαιότερης εκτροπής

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ για την επανέναρξη των συνομιλιών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό:

«Προ μηνών έχουμε μιλήσει για την εκπόνηση σεναρίου που έχει σχέση με επανέναρξη διαλόγου και που έχει σχέση και με κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου. Νομίζω ότι άρχισε να υλοποιείται αυτό το σενάριο, αφού η Τουρκία, αντιλαμβάνομαι και με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, έχει αποφασίσει να εμφανιστεί πιο διαλλακτική, εντός εισαγωγικών βεβαίως, και να στείλει τον κ. Ντενκτάς σε συνομιλίες.

Εκ πρώτης όψεως, κρίνοντας ως Γραμματεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί πρέπει να πούμε πως φαίνεται ότι η διαδικασία μένει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό θεωρώ ότι είναι θετικό. Από εκεί και πέρα πρέπει να πούμε ότι όλες οι πτυχές της ανακοίνωσης αυτής υπογραμμίζουν πως μένουμε στα πλαίσια της διαδικασίας που έχει καθοριστεί την 12η του Σεπτέμβρη 2000 μέσα από τη δήλωση του ΓΓ. Συνεχίζουμε, δηλαδή, να κινούμαστε στα πλαίσια εκείνης της εκτροπής. Γίνεται λόγος ότι δε θα υπάρχουν προϋποθέσεις, γίνεται λόγος για το «όλα στο τραπέζι» και ότι θα υπάρξει λύση μόνο όταν θα έχουμε ολοκληρωμένη λύση και θα συμφωνηθούν ζητήματα μόνο όταν θα συμφωνηθούν όλα τα ζητήματα.

Δε γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ούτε και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, γι' αυτό και μιλώ για την εκτροπή όπως είχε διαμορφωθεί από τη δήλωση του ΓΓ.

Υπάρχουν δύο καινούρια πράγματα. Αρχίζουν απευθείας συναντήσεις, πράγμα για το οποίο και η πλευρά μας μιλούσε αρκετόν καιρό. Θα γίνονται όμως αυτές οι συναντήσεις στην Κύπρο, πράγμα το οποίο ζητούσε ο κ. Ντενκτάς.

Το πιο ουσιαστικό είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα, αποφασιστική θα 'λεγα φάση στο κυπριακό πρόβλημα. Συνδέεται αυτή η φάση με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη λύση ή μη λύση στο Κυπριακό. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπαίνοντας σ' αυτή τη νέα φάση μπορεί κανένας να διαπιστώσει ότι έχει αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς, πράγμα το οποίο αποτελεί το κλειδί για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Η δική μας κατ' αρχήν εκτίμηση είναι ότι δεν έχει αλλάξει αυτή η στάση. Κρίνουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει συλλογικά να εκτιμήσει την κατάσταση, να κάμει σε βάθος αναλύσεις σε σχέση ακριβώς και με το ερώτημα, αν έχει αλλάξει στάση η Τουρκία και σε σχέση με τις προθέσεις των σεναριογράφων, πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα, μπροστά σε ποια διλήμματα είναι πιθανό να βρεθεί η πλευρά μας, και να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις. Πράγμα το οποίο κατά την άποψη του ΑΚΕΛ θα 'πρεπε να γίνει ένα χρόνο πριν, αν όχι και προηγούμενα ακόμα.

Αναμένω την αυριανή (σ.σ.σημερινή) συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει στις 10 π.μ. Το έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο και ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε αμέσως. Αναμένω, λοιπόν, τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για να συνεκτιμήσουμε και αν είναι δυνατό να πάρουμε συλλογική θέση πάνω σ' αυτή την εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ