Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αγωνιστική - λαϊκή απάντηση στα καλέσματα υποταγής και παραίτησης

Τα συλλαλητήρια, με τα οποία εκατοντάδες σωματεία και φορείς εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων δίνουν απάντηση το Σάββατο σε πολλές πόλεις της χώρας στους βάρβαρους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση, αποτελούν μόνο την αρχή για έναν αγώνα που χρειάζεται κλιμάκωση και διαρκή κινητοποίηση, ώστε όχι μόνο να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, αλλά για να βγει στο προσκήνιο η διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Οι κινητοποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα μιας ακούραστης δουλειάς μέσα στο εργατικό κίνημα, που ξεκίνησε από τις συνταξιουχικές οργανώσεις και αγκάλιασε πλήθος από σωματεία. Καθημερινές είναι άλλωστε οι συζητήσεις, οι περιοδείες, οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να υπάρξει ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων, να εξουδετερωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για καλλιέργεια κλίματος αναμονής, αλλά και η δηλητηριώδης επιχειρηματολογία της. Ταυτόχρονα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν μια πλατιά πολιτική καμπάνια στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια τώρα πρέπει να ενταθεί, να έχει διάρκεια, να αξιοποιηθεί κάθε μέρα και ώρα, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το κάλεσμα της αντεπίθεσης. Τώρα πρέπει αυτή η πάλη, ανεξάρτητα από το πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να φέρει το νομοσχέδιο, να αγκαλιάσει νέες δυνάμεις. Δεν χωράει χαμένος χρόνος, κανένας προβληματισμός γύρω από το «ποιους πιάνει» η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, αν αφορά τους συνταξιούχους ή τη νεολαία, τους «παλιούς» ή τους «καινούργιους». Αλλωστε, κεντρικός - ταξικός στόχος του κεφαλαίου και του κράτους του είναι να απαλλαγούν από «υποχρεώσεις» σε Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, να εξασφαλίζουν όλο και μεγαλύτερο «χώρο» για επενδύσεις, χώρος που βρίσκεται και μέσα από το πετσόκομμα παροχών για όλο το λαό.

Μια σκληρή ταξική πολιτική, που εκφράζεται σε όλους τους τομείς της ζωής της εργατικής τάξης και των παιδιών της και που διαρκώς αφαιρεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες σε προηγούμενες δεκαετίες και κυρίως υποβαθμίζει τις σύγχρονες λαϊκές - κοινωνικές ανάγκες στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στην προστασία της ζωής του λαού, εξυπηρετώντας τους στόχους του κεφαλαίου. Από το ξήλωμα κατακτήσεων και την επίθεση στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά μέχρι το ξεχαρβάλωμα της όποιας δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας είχε απομείνει, και από την πάλη για δωρεάν Παιδεία μέχρι τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, για να μην πνίγεται το χειμώνα, να μην καίγεται το καλοκαίρι και να μην εισπνέει τον καρκίνο των χωματερών ή τα καμμένα σκουπίδια από γενιά σε γενιά...

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι κάθε κυβερνητική εναλλαγή που πραγματοποιείται θα φέρνει το λαό σε δυσμενέστερη θέση. Η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία ανάμεσα σε κυβερνήσεις που υπηρετούν το ίδιο αφεντικό, την αστική τάξη, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύει τις αντιλαϊκές πολιτικές όχι από ανικανότητα ή ιδεοληψία, αλλά γιατί αυτό έχει ανάγκη το σύστημα. Από τη δικιά τους σκοπιά και όχι του λαού το ζητούμενο είναι να εδραιώνεται αυτή η πολιτική με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις, να εξωραΐζεται, να αποσπάται λαϊκή συναίνεση με το μαστίγιο και το καρότο.

Να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «κοινωνικά δικαιώματα» αλλά για ατομική ευθύνη και ευκαιρίες. «Ατομική επένδυση», προσωπικές εισφορές κονιορτοποιούν κάθε υποχρέωση του κράτους, και αυτό βαφτίζεται από την κυβέρνηση «ελευθερία επιλογής». Μια ελευθερία για να επιλέξει ο εργαζόμενος πώς θα χάσει ακόμα περισσότερα. «Ατομική υπόθεση» έχουν γίνει η προστασία της ζωής του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας κ.ο.κ.. Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα προχωρά πιο αποφασιστικά και τολμηρά πατώντας όμως στο δρόμο που περπάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Αλλωστε πίσω από τους καβγάδες για τα επιμέρους, στα βασικά ομονοούν. Τη συνέχεια της πολιτικής «διέγνωσαν» από κοινού στελέχη τους στη συζήτηση για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Μαζί απέρριψαν προτάσεις του ΚΚΕ στη συνταγματική αναθεώρηση που έρχονται σε αντίθεση με τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου.

Αγωνιστικές διεργασίες που δείχνουν το δρόμο

Την ίδια στιγμή που ξεδιπλώνεται η επίθεση, είναι ελπιδοφόρες και μια σειρά από διεργασίες που αναπτύσσονται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στη νεολαία. Διαδικασίες που δείχνουν ότι αυτή η πολιτική δεν περνάει δίχως εμπόδια, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει τόσο σίγουρη ότι μπορεί να ξεδιπλώνει την επίθεσή της. Ο αγώνας που δίνουν οι υγειονομικοί σε νοσοκομεία και δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, όπως με την πρόσφατη 24ωρη απεργία, κρατάει ζωντανή την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση και τη γενίκευση της «ευελιξίας», στο σχεδιασμό για επέκταση των ΣΔΙΤ. Οι χιλιάδες φοιτητές, που εδώ και καιρό είναι στους δρόμους λόγω των ασφυκτικών προβλημάτων των ΑΕΙ, δίνουν απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταση της εμπορευματοποίησης, στην καταπάτηση του ασύλου, στην καταστολή και τον αυταρχισμό. Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, με τα αμφιθέατρα να γεμίζουν νεολαία που συζητά για τα προβλήματά της, αγωνιστικές αποφάσεις που υιοθετούνται, οι οποίες δείχνουν τον ένοχο και διεκδικούν στην αντίθετη κατεύθυνση, αμφισβητώντας την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, για τα σύγχρονα δικαιώματα στις σπουδές και τη δουλειά. Ενας αγώνας που δίνεται κόντρα στα συγχρονισμένα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και του συστήματος, κόντρα στη συκοφαντική εκστρατεία που εξαπολύουν. Η πιο μαχητική συμπόρευση των φοιτητικών συλλόγων με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δηλαδή των φοιτητών με τους γονείς τους, είναι ανάμεσα σε άλλα στοιχείο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την πολιτική που υπηρετεί. Σε διαρκείς κινητοποιήσεις είναι δεκάδες φορείς στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων και τη ρύπανση από τη βιομηχανική δραστηριότητα στις λαϊκές συνοικίες. Το συντονιστικό των φορέων που συγκροτήθηκε σε Δυτική Αθήνα - Αττική, η μαζική κινητοποίηση μαζί με φορείς από Μαραθώνα και Βαρνάβα δίνουν τη θέση τους στα επόμενα βήματα που ήδη σχεδιάζονται με συσκέψεις για την κλιμάκωση της πάλης ώστε να ακυρωθεί η επέκταση της υγειονομικής βόμβας της Φυλής, να μη λειτουργήσει μια νέα «Φυλή» στο Γραμματικό. Αντίστοιχες είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, με τον εργατόκοσμο και τα παιδιά του να αντιδρούν στη μετατροπή των συνοικιών τους σε θάλαμο αερίων, σήμερα λόγω της δυσοσμίας από τα διυλιστήρια και αύριο από την καύση των σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες.

Με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας!

«Η σιγή νεκροταφείου δεν περνά»: Αυτό το μήνυμα στέλνει η οργάνωση της μαχητικής διεκδίκησης, αυτή είναι η επιθετική απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «μειοψηφιών» που δήθεν ταλαιπωρούν την «κοινωνία». Με ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των δυνάμεων που κινητοποιούνται, πρέπει να απαντηθούν οι απειλές για «αντιμετώπιση των διαδηλώσεων», δηλαδή της αγωνιστικής διεκδίκησης, που εξαπολύει η κυβέρνηση. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων και στο δίκιο της ταξικής πάλης, μπορούν να μετρηθούν νέα βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να κερδηθούν στο δρόμο του αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική νέες δυνάμεις, στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ετσι θα βγει ο οργανωμένος λαός στην αντεπίθεση, διεκδικώντας το παρόν και το μέλλον του. Βάζοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες του στον αντίποδα των «αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας, που με μια φωνή τον καλούν να υποταχθεί τα κόμματα που τον έφεραν στη σημερινή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ