Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φορομπήχτες

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες και αξιοποιεί στοιχεία της Eurostat, οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2010 - 2014 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε την περίοδο 2015 - 2018, επέβαλαν στο λαό τους ίδιους κατά μέσο όρο φόρους, ενώ αυτό που αλλάζει είναι η αναλογία άμεσων και έμμεσων. Πιο συγκεκριμένα, οι φόροι επί κυβερνήσεων του 1ου και 2ου μνημονίου ήταν στο 37,2% του ΑΕΠ και αυξήθηκαν στο 41% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά το 3ο μνημόνιο. Την ίδια περίοδο, οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν και οι άμεσοι μειώθηκαν. Από αυτούς (τους άμεσους) ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε και μειώθηκαν οι φόροι περιουσίας και κεφαλαίου, που αφορούν τις επιχειρήσεις και τα υψηλότερα εισοδήματα. Τα στοιχεία αυτά, διατηρώντας τη σχετικότητά τους, έχουν αξία μπροστά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για το 2020 που ξεκινάει στη Βουλή, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να καμώνονται πως «ακονίζουν τα μαχαίρια» για να δώσουν τη μάχη για το ποιος επιβάρυνε και ποιος ελάφρυνε περισσότερο το λαό. Αυτό που επιβεβαιώνεται από παντού είναι ότι, ανεξάρτητα από την αναλογία στο μείγμα των φόρων, ο λαός πλήρωνε το μάρμαρο και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο συνεχίζει να κάνει και τώρα, όπως έχει ήδη διαφανεί από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Και, βέβαια, η φοροαφαίμαξη διαρκείας είναι η άλλη όψη των προνομίων που εξασφαλίζουν για το κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του: Δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές, «αριστερές» και πάει λέγοντας.

Εκ προμελέτης

Πολυκατοικίες χωρίς θεμέλια, χτισμένες στην άμμο, που ήταν μοιραίο να πέσουν σαν τραπουλόχαρτα, επιχωματωμένες περιοχές πάνω στη θάλασσα δίχως τις παραμικρές προδιαγραφές. Ρεπορτάζ που καταγράφουν «τι έφταιξε στην Αλβανία» για την ισοπέδωση ολόκληρων περιοχών, αναφέρουν ότι μετά το 1990, δηλαδή με την καπιταλιστική παλινόρθωση στη χώρα, άρχισαν να υψώνονται στα γρήγορα πανύψηλα κτίρια, στις παραλίες γύρω από το Δυρράχιο, στη Θούμαν και αλλού. Εκεί που παλιότερα το αλβανικό κράτος δεν ανέπτυσσε οικοδομική δραστηριότητα, μετά το 1990, με τον «οργασμό των επενδύσεων κεφαλαίου» και τον «άνεμο ελευθερίας», άρχισαν να εμφανίζονται εταιρείες που έκοβαν και μοίραζαν τα παραλιακά φιλέτα, χτίζοντας ανεξέλεγκτα, στην ουσία πάνω στο νερό. Ετσι, με αυτήν την «οικοδομική έκρηξη» μπήκε και το «real estate» στην αλβανική οικονομία, ως πηγή κέρδους για μεγάλους ομίλους. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχου στις κατασκευές, τα ελλιπή μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, που άφησαν το λαό εκτεθειμένο σε θανάσιμους κινδύνους, συνετέλεσαν ώστε να θαφτούν εκατοντάδες άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια του Εγκέλαδου και δεκάδες από αυτούς να ανασυρθούν νεκροί. Εγκλήματα δηλαδή και μάλιστα «εκ προμελέτης», με τα οποία η εξουσία του κεφαλαίου εμπλουτίζει κι άλλο τη συλλογή της...

Ας αφήσει τις κλάψες

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο γνωστός αντικομμουνιστής και επικεφαλής της Δημιουργίας Ξανά, Θ. Τζήμερος, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι «η μονομερής επίθεση» που τάχα δέχτηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής «παρουσιάζεται ως καβγάς», διεκδικώντας για τον εαυτό του το ρόλο του θύματος. Βέβαια, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, αυτήν τη ...μονομερή επίθεση την πυροδότησε ο ίδιος, απαντώντας με χυδαίους χαρακτηρισμούς και προκλήσεις στην παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και περιφερειακού συμβούλου Αττικής, ο οποίος υπερασπίστηκε από το βήμα το δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων στο Αιγάλεω να μη δουλέψουν παραπάνω τη μέρα που ο Εμπορικός Σύλλογος ζητάει παράταση του ωραρίου από την Περιφέρεια για να συμμετάσχει στους γιορτασμούς για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις χυδαιότητές του, ο Τζήμερος συνέχιζε να προκαλεί, επαναλαμβάνοντας χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Το γεγονός εξάλλου ότι ο περιφερειάρχης Πατούλης έσπευσε να τον περιβάλει με τη στοργή και την κατανόησή του μετά το περιστατικό, δείχνει ότι οι αθλιότητες και ο αντικομμουνισμός του έχουν την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση, της διοίκησης και άλλων δυνάμεων μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ας αφήσει λοιπόν τις κλάψες και τις απειλές ο Τζήμερος, που αποκαλύπτει ολοένα και πιο συχνά τον χρυσαυγίτη που κρύβει μέσα του.

Αλάργα

Ολα τα πουλιά του (πρώην ΠΑΣΟΚικού) δάσους στεγάζει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Μεταξύ αυτών, συνεργάτες του Αν. Παπανδρέου, «πολιτικοί φίλοι» του Κ. Σημίτη, παράγοντες και βουλευτές των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου και άλλοι. Ολοι αυτοί συνυπάρχουν στην Επιτροπή με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν σε προηγούμενες φάσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κοτσακάς, ο Ραγκούσης, η Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. Μια ωραία ατμόσφαιρα σαν να λέμε, αν προσθέσει κανείς τους καθαρόαιμους ΣΥΡΙΖΑίους όλων των αποχρώσεων, που διέπρεψαν ως κυβέρνηση στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής, πρώην ΑΝΕΛίτες, που στις τελευταίες εκλογές κατέβηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διάφορους παρατρεχάμενους της πολιτικής και όχι μόνο. Τι ακριβώς θέλουν να «ανασυγκροτήσουν» όλοι αυτοί; Τις αυταπάτες για μια «αριστερή», «προοδευτική» διακυβέρνηση, ως τον αντίπαλο πόλο στη «δεξιά» και «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ! Και μόνο τα ...έμψυχα «υλικά» της «ανασυγκρότησης» επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας με προσμείξεις «λαϊκής δεξιάς», που διεκδικεί αναβάπτιση του ρόλου της στην αντιλαϊκή κυβερνητική εναλλαγή και στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Μακριά κι αλάργα, επομένως, όσοι αισθάνονται πραγματικά αριστεροί και προοδευτικοί από τέτοιες παγίδες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 30 Νοέμβρη

1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας τις περιόδους 1940 - 1945 και 1951 - 1955.

1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος.

1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις Φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, απ' όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ' αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

1944 Με απόφαση - τελεσίγραφό τους οι Παπανδρέου και Σκόμπι απαιτούν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Αρη. Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Αρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Κυριακή 1 Δεκέμβρη

1644 Η Πορτογαλία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της επαναστατικής αστικής - εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης της Φιλικής Εταιρείας.

1834 Ο βασιλιάς Οθωνας και η κυβέρνησή του εγκαθίστανται στην Αθήνα, που με διάταγμα της 18/9/1834 είχε γίνει η νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους (μετά το Ναύπλιο).

1866 Πεθαίνει ο Βρετανός στρατιωτικός και γεωγράφος σερ Τζορτζ Εβερεστ, από τον οποίο ονοματίστηκε η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, ο Κίροφ υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

1935 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Αλεν (πραγματικό όνομα Αλεν Στιούαρτ Κένινγκσμπεργκ).

1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

1955 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) μια Αφροαμερικανή, η Ρόζα Παρκς, αρνείται να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και συλλαμβάνεται, γινόμενη σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

1960 Πραγματοποιούνται στην Αθήνα μαζική απεργία και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων, που χτυπήθηκε από την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 66 άτομα. Αργά το βράδυ, τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα. Στο πλευρό τους τάχθηκαν με ψηφίσματα και απεργίες αλληλεγγύης δεκάδες οργανώσεις. Στις 2 Δεκέμβρη απήργησαν πάνω από 45.000 οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά.

1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης).

1973 Πεθαίνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ από την ίδρυσή του ως ανεξάρτητου κράτους (1948 - 1954).Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ