Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στο λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», το οποίο περιέχει νέες γενναίες φοροελαφρύνσεις και έξτρα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με το λαό - σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα που αξιοποιεί τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες για να μιλήσει περί «ελαφρύνσεων για όλους» - να καλείται ως συνήθως να πληρώσει τα «σπασμένα», με τη συνέχιση της φοροεπιδρομής σε βάρος του, αλλά και πληρώνοντας «από την άλλη τσέπη» τις νέες διευκολύνσεις για το κεφάλαιο.

Και στη χτεσινή συζήτηση, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, συνεχίστηκε το προπαγανδιστικό «αφήγημα» της κυβέρνησης της ΝΔ ότι τάχα με το νομοσχέδιο «ικανοποιούμε όλη την κοινωνία», ότι «δεν έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική μας», όπως και ότι τάχα «το 89% των μέτρων αφορούν τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα». Αποκαλύπτοντας ένα μέρος των πραγματικών προθέσεων, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλος, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο έχει «αναπτυξιακό πρόσημο» και εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης η χώρα να «μπορεί να προσελκύσει όσους ήθελαν να επενδύσουν σε αυτήν ή να ασκήσουν οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα», με τον εισηγητή της ΝΔ, Γ. Αμυρά, να ρίχνει «φιλολαϊκή» χρυσόσκονη στους στόχους του κεφαλαίου, ισχυριζόμενος ότι τάχα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα φέρει παράλληλα και «ποιοτικές», «καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, στη χτεσινή συζήτηση «έλαμψε» ξανά και η σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, με την «κριτική» που άσκησαν τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι απροκάλυπτα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Αλεξιάδης, για παράδειγμα, αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου που προβλέπουν νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές σημείωσε ότι ναι μεν «μειώνεται η φορολογία, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, εκεί έχουμε αύξηση φορολογίας», για να ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «θα πρέπει να μας απαντήσετε πως είναι λογικό να αυξάνετε τη φορολογία σε αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν μια παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα» όπως η ναυτιλία. Αντίστοιχα, τελείως ενδεικτικά, και για τον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδη, «δεν είναι και πολύ αναπτυξιακό μέτρο» η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων από το 28% στο 24% που προβλέπει το νομοσχέδιο και ζήτησε αυτοί να μειωθούν στο 20%.

Ταξικό και ακόμα πιο άδικο το φορολογικό σύστημα

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η παραπέρα μείωση της συμμετοχής των επιχειρηματικών ομίλων (νομικών προσώπων) στα φορολογικά έσοδα του κράτους - που ήδη είναι μόλις στο 7%, με τους εργαζόμενους και συνολικά τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το 93% - είναι απόδειξη ότι καθιστά το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο άγριο και άδικο.

Σημείωσε ότι έτσι κι αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό η μείωση κατά 281 εκατ. ευρώ του φορολογικού συντελεστή της πρώτης κλίμακας των μισθωτών, όταν στις πλάτες του λαού φορτώθηκαν 50 δισ. ευρώ φορολογικά βάρη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 έως σήμερα και πρόσθεσε ότι όσον αφορά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης πως οι δημοσιονομικές επιπτώσεις για το 2020 του φορολογικού νομοσχεδίου είναι 1,2 δισ., δεν φαίνεται να βγαίνουν από τα μεγέθη...

Οπως εξήγησε, από τα 1,2 δισ., σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πάνω από το 50%, δηλαδή 615 εκατ. ευρώ θα είναι το όφελος για τις επιχειρήσεις από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή τους και τη μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών από το 10% στο 5%.

Σε αυτά, ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, δεν συμπεριλαμβάνονται όμως τα δωράκια των οποίων το οικονομικό αποτύπωμα δεν είναι σαφές. Δωράκια όπως κίνητρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, οι φοροαπαλλαγές «στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αμοιβαία κεφάλαια, στα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα που συνήθως στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, άρα είναι ένα τεράστιο κίνητρο για να προωθηθεί η ιδιωτική Ασφάλιση σε βάρος της δημόσιας», φοροαπαλλαγές για «τις off shore και μάλιστα σε αυτές που έχουν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών», νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές κ.λπ., τα οποία και αυτά θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.

Απαντώντας, εξάλλου, στον εισηγητή της ΝΔ σημείωσε ότι είναι ψευδεπίγραφες οι αναφορές ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, όταν «εσείς ως κυβέρνηση διαμορφώνετε χειρότερους όρους» και έφερε ως απόδειξη ότι την ίδια ώρα που γινόταν η συζήτηση στην Επιτροπή, στην Ολομέλεια ψηφιζόταν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που δεν προβλέπει κανένα εργασιακό δικαίωμα για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ