Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βήμα κλιμάκωσης και κατοχύρωσης των απαράδεκτων διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Με πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό

Ο χάρτης των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο
Ο χάρτης των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο
Βήμα παραπέρα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης όσο και παραπέρα δημιουργίας «τετελεσμένων» και «κατοχύρωσης» των πάγιων, απαράδεκτων διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή, συνιστούν οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης της γείτονος με τις οποίες αμφισβητεί πλήρως την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ και την υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για το συντονισμό τους όσον αφορά τη χάραξη των ΑΟΖ τους στην περιοχή, αγνοώντας πλήρως την επιρροή ακόμα και της Κρήτης!

Οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, στο φόντο του συνολικότερου ιμπεριαλιστικού παζαριού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, «βγάζουν μάτι» για το τι σηματοδοτεί η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που είναι «φτερό στον άνεμο», όσο παραμένουν εγκλωβισμένα στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και «συμβιβασμών», όπως και των κάθε λογής σχεδίων «συνδιαχείρισης» που βρίσκονται στο τραπέζι, με τη βούλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Εκθέτουν ακόμη περισσότερο τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, στα βήματα των προηγούμενων, μπλέκει ακόμα βαθύτερα το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα στους ανταγωνισμούς αυτούς, αναλαμβάνοντας το ρόλο διαύλου με τα όποια φυσικά «ανταλλάγματα» προς τη μεριά της Τουρκίας για να παραμείνει αυτή στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και ταυτόχρονα εξακολουθεί να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό στο λαό, μιλώντας για «γνωστές διεκδικήσεις», κρύβοντας δηλαδή την κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων, αλλά και ανάγοντας σε προστάτες τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας του λαού τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

«Χαρτί και καλαμάρι» οι διεκδικήσεις

Στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Αγκυρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τη Γενική Συνέλευσή του, η οποία δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Οκτώβρη, με αριθμό Α/74/510, η Τουρκία επιμένει σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δηλώνει ότι έχει «απαράγραπτα» δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.

«Αγκαλιάζει», δηλαδή, μια περιοχή που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά «εξαφανίζει» και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βάσει της λεγόμενης επήρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη.

Κάνει επίσης λόγο για ipso facto («από το γεγονός καθαυτό») και ab initio («εξαρχής») νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του 32ου μεσημβρινού. Απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση στις 25 Απρίλη και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού. Οι διεκδικήσεις της Αγκυρας συνοδεύονται από ισχυρισμούς όπως ότι το Κυπριακό «δεν είναι θέμα εισβολής ή κατοχής». Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σινιρλίογλου, «οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα».

Σχετικά με την Αμμόχωστο και την περιοχή - φιλέτο Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές». Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».

Ο Σινιρλίογλου ζητά η επιστολή και το παράρτημά της «να κυκλοφορήσουν ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 41 και 74 της ημερήσιας διάταξης και να δημοσιευθούν στον δικτυακό χώρο της Διεύθυνσης Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin», σε μια απόπειρα να καταγραφούν στο επίσημο όργανο καθορισμού του Δικαίου της Θάλασσας οι τουρκικές διεκδικήσεις.

Συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ για θαλάσσιες ζώνες

Η τουρκική προκλητικότητα και η βήμα βήμα δημιουργία «τετελεσμένων» σε ό,τι αφορά τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο δεν σταματούν εκεί αφού η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε δύο «Μνημόνια Κατανόησης» με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που έχει σχηματίσει στη Λιβύη ο δοτός πρωθυπουργός, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, εστιάζοντας στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας αλλά και στο συντονισμό του βηματισμού τους όσον αφορά τη χάραξη των ΑΟΖ τους στην περιοχή.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφτηκαν προχτές, Τετάρτη, στο μέγαρο Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Σάρατζ για πάνω από δύο ώρες. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η πρώτη συμφωνία τιτλοφορείται «Για τη (διμερή) Στρατιωτική Συνεργασία και τη Συνεργασία στην Ασφάλεια» και η δεύτερη «Καθορισμός των Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών». Σύμφωνα με το TRT, η δεύτερη συμφωνία συνιστά προσπάθεια οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία βέβαια δεν είναι απλά θέμα μόνο των δύο πλευρών. Η πρώτη συμφωνία αφορά και την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων Εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, υποστήριξε ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί «μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας - πλαίσιο» μεταξύ των δύο χωρών και ότι «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας», ενώ έσπευσε να απευθύνει κάλεσμα στις «υπεύθυνες πλευρές», διεθνώς, να στηρίξουν την κυβέρνηση Σάρατζ. Επισήμανε δε ότι «η σταθερότητα της Λιβύης είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των Λίβυων, για την περιφερειακή ασφάλεια και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η συμφωνία έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Αγκυρας και ότι η χώρα του θα επιδιώξει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες της περιοχής. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «εμείς πάντα έχουμε την πρόθεση να μοιραστούμε δίκαια τον πλούτο περιοχών όπως η Μεσόγειος και το Αιγαίο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματά μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό ισχύει εξίσου και για τα κοιτάσματα στην Κύπρο...».

Θυμίζουμε ότι επανειλημμένα εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν χρησιμοποιήσει τα «όρια» των ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης ως πλαίσιο χάραξης αυτού που η Αγκυρα εμφανίζει ως «Γαλάζια Πατρίδα», συμπυκνώνοντας παλιές και νέες αξιώσεις του τουρκικού κεφαλαίου, τις οποίες προβάλλει αποφασιστικά, σε Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ και γενικά όλη τη ΝΑ Μεσόγειο, στο πλαίσιο και του ευρύτερου παζαριού που οξύνεται με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία. Μάλιστα, και χτες, με αφορμή την υπογραφή των νέων συμφωνιών εμφανίστηκαν εκτιμήσεις Τούρκων στρατιωτικών που επιμένουν ότι «σε περίπτωση που εξεταστεί ο χάρτης της Ανατολικής Μεσογείου γίνεται κατανοητό πως η Ελλάδα σφετερίστηκε τόσο τα δικαιώματα της Τουρκίας όσο και της Λιβύης...».

Χωρίς τέλος ο επικίνδυνος εφησυχασμός

Σε ένα τέτοιο φόντο την επιχείρηση του απαράδεκτου εφησυχασμού συνέχισε και χτες η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ολλανδό ομόλογό του, να απαντά σε σχετική ερώτηση πως «η επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Εθνη δεν είπε σε εμάς κάτι καινούργιο, κάτι που η Τουρκία δεν έχει ισχυριστεί και στο παρελθόν», λέγοντας μάλιστα για τις πάγιες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης πως «θεωρούμε ότι η Τουρκία έκανε λάθος»!

Ο ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ακόμη πως με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το ΥΠΕΞ «με την πιο καθαρή και αυστηρή γλώσσα απέρριψε πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι και παντελώς ανεδαφικοί (...) Εν πάση περιπτώσει, είναι παντελώς απαράδεκτοι», προαναγγέλλοντας ότι «η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Εθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Δείχνοντας δε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ενταγμένες στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή, στο οποίο η κυβέρνηση συμμετέχει μέχρι τα μπούνια πηγαίνοντας το γράμμα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί πως «η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας».

Σε σχέση με την πρόθεση να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, ο ΥΠΕΞ μίλησε για «τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα» να υπάρξει τέτοια συζήτηση καθώς και για «παντελώς αγεωγράφητη» προσπάθεια, αφού αγνοεί ότι «ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης», χωρίς βεβαίως άλλη αναφορά, όπως π.χ. στην επήρεια του Καστελόριζου, ενώ αποσυνέδεσε την όποια εξέλιξη με την αποστολή Ελληνα πρέσβη στη Λιβύη «όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

Να σημειωθεί πως σε δήλωσή του αργότερα χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματάς, σχετικά με την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης σημείωσε πως «η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Μπ. Οζούγκεργκιν, στο υπουργείο προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ στη γνωστή λογική που «βάζει το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα» ζήτησε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ να ενημερώσει την Κομισιόν, που δίνει αέρα στα πανιά της επιθετικότητας του «στρατηγικού της εταίρου», της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ