Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
«Τα δάση θέλουν προστασία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία!»

Νέα πανελλαδική κινητοποίηση χτες στην Αθήνα

Με το παραπάνω σύνθημα, συμβασιούχοι από δασαρχεία όλης της χώρας διαδήλωσαν ξανά χτες στην Αθήνα, αυτήν τη φορά στο υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά.

Την περίοδο που διανύουμε οδηγούνται σταδιακά στην ανεργία πάνω από 5.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν στα δασαρχεία μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», με αποτέλεσμα οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες να αποψιλώνονται από απαραίτητο προσωπικό. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός, Γ. Βρούτσης, αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων και να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση, που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Συμβασιούχων, πήραν μέρος εργαζόμενοι από τα δασαρχεία όχι μόνο της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Η ΟΣΕΑΔΕ είχε κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης Ομοσπονδίες, Σωματεία και Σύλλογοι Εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν σωματεία και Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα.


Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κοροϊδία και υποκρισία από την κυβέρνηση

Από νωρίς το μεσημέρι οι εργαζόμενοι, άλλοι με τα ρούχα της δουλειάς και άλλοι με τα εργαλεία τους, κατέκλυσαν το χώρο έξω από το υπουργείο, κρατώντας πανό και πικέτες με τα συνθήματα και τα αιτήματά τους. Οσο περνούσε η ώρα κατέφθαναν συνεχώς συνάδελφοί τους από όλη τη χώρα.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν η Αννα Ορφανέλη, εργαζόμενη στο δασαρχείο Λαυρίου και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, και ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων που δουλεύουν σε δημόσιους φορείς μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους, οι οποίοι έκαναν την ίδια ώρα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

Μετά την αρνητική απάντηση στο αίτημα για συνάντηση, με το επιχείρημα ότι ο υπουργός βρισκόταν στη Βουλή, οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο με πορεία και συνθήματα. Η κοροϊδία της κυβέρνησης όμως συνεχίστηκε και εκεί, καθώς ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία τους. Οι εργαζόμενοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, στους οποίους επέδωσαν το υπόμνημά τους.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και στα αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος.

«Η απασχόλησή μας περιλαμβάνει εργασίες για την προστασία των δασών από πυρκαγιές, αλλά και τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθαρισμοί δασών και δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφικών πυρκαγιών αποτελούν καθημερινές μας εργασίες, συμβάλλοντας έτσι και εμείς ουσιαστικά στην προετοιμασία και στη θωράκιση της χώρας μας ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή στο υπόμνημά της.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την υποκρισία και της σημερινής κυβέρνησης, που συμπεριλαμβάνει υποτίθεται στις προτεραιότητές της την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, στέλνει όμως χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και αφήνει τα δασαρχεία άδεια από προσωπικό.

Κοινός αγώνας συμβασιούχων, ανέργων και μονίμων

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η Αννα Ορφανέλη. Κάλεσε σε κοινή πάλη εργαζόμενους και ανέργους, καθώς, όπως ξεκαθάρισε, «οι "ωφελούμενοι" του σήμερα είναι οι άνεργοι του αύριο και το αντίστροφο».

«Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ξέρουν καλά ότι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι κοινός και αφορά μόνιμους και συμβασιούχους. Χαιρετίζουμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους που με την παρουσία τους εδώ από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνώντας πολλές αντιξοότητες και αντικειμενικές δυσκολίες, σήμερα δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ.

Υπενθύμισε την πρωτοβουλία περισσότερων από 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων στο Δημόσιο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με άρση κάθε εμποδίου που υπάρχει στο Σύνταγμα και στους νόμους. «Ξέρουμε ότι οι πολιτικές επιλογές για φθηνούς εργαζόμενους, για εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, έχουν την ίδια αιτία. Είναι η στρατηγική που κυριαρχεί στην ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας», υπογράμμισε.

Δίπλα στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις, υπενθύμισε, την ελαστική εργασία υπερασπίζονται και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ορισμένοι μάλιστα από τους συνδικαλιστές που εντάσσονται στους κόλπους του έχουν ακόμα και δικές τους εταιρείες, «συμβουλεύουν» τους εργαζόμενους πως είναι ξεπερασμένο να κάνουν κινητοποιήσεις, ενώ στην προηγούμενη συγκέντρωση των δασεργατών βιάστηκαν να τους μετρήσουν και να αποφανθούν πως η συγκέντρωση είχε... 88 άτομα (!), προσπαθώντας μάταια να καλλιεργήσουν απογοήτευση. «Εμείς απαντάμε με τη σημερινή μας μεγάλη κινητοποίηση και τους απομονώνουμε. Τους απαντάμε ότι το ταξικό κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται, όσους αντεργατικούς νόμους κι αν ψηφίσουν, και δεν θα σκύψει το κεφάλι», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας

Το λόγο πήραν έξω από τη Βουλή συμβασιούχοι και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων.

Στη δουλειά των δασεργατών σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, από το κρύο και το χιόνι μέχρι τον καύσωνα, με μισθούς ψίχουλα και λειψό εξοπλισμό, αναφέρθηκε εργαζόμενη στο δασαρχείο της Πάρνηθας. Με τη δουλειά αυτή φτιάχτηκαν αντιπυρικές ζώνες, καθαρίστηκαν δάση, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα πρόσβασης της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας από όποιο μετερίζι κι αν βρεθούμε, του δασεργάτη, του άνεργου, του συμβασιούχου», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όσους υπηρετούν την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και απειλεί τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Τη συμμετοχή των συναδέλφων του από τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς χαιρέτισε εργαζόμενος από τη Μακεδονία.

Τον μηχανισμό ανακύκλωσης της ανεργίας, μέσα από τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», κατήγγειλε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του στον αγώνα των εργαζομένων, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους που αυτήν την περίοδο επιστρέφουν στην ανεργία με τους ανέργους που αναζητούν μια θέση σε ένα ολιγόμηνο πρόγραμμα. «Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας περιμένει», σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να ανοίξουν με τον αγώνα τους το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική που τους θέλει μισοεργαζόμενους και μισοάνεργους.

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο αντιπρόεδρός του, Γιάννης Μπλέκος.

Κινητοποίηση και στην Ξάνθη

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στις δασικές υπηρεσίες και στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΣΕΑΔΕ.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο, καταγγέλλοντας τις επικείμενες απολύσεις 32 συμβασιούχων από το δασαρχείο Σταυρούπολης και 34 συμβασιούχων από το δασαρχείο Ξάνθης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Δρακούλης εκ μέρους των συμβασιούχων, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το δημαρχείο, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, όπως και σε εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, καθώς και στους βουλευτές του νομού.

Με ψήφισμά της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων στις δασικές υπηρεσίες.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής

Στο υπόμνημά της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή ζητά την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • 12μήνη ανανέωση των συμβάσεων άμεσα, έτσι ώστε να καλυφθεί και η επόμενη αντιπυρική περίοδος.
  • Εντός του χρόνου της ανανέωσης, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, βοηθώντας έτσι σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς, αυτόν της αντιπυρικής προστασίας των δασών μας.
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας στο Δημόσιο, όπως και των περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος.
  • Αξιοπρεπείς μισθοί. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
  • Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων του Κτηματολογίου.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org