Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επαφές πολιτικών δυνάμεων που δεν τους «χωρίζουν πολλά»...

Στηρίγματα και αποχές αναζητεί η μειοψηφική συγκυβέρνηση PSOE - «Ποδέμος» για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Από την κυβερνητική συμφωνία Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» την Τρίτη

Copyright 2019 The Associated

Από την κυβερνητική συμφωνία Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» την Τρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μέσα από παζάρια μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν «πολλά να χωρίσουν» ως προς τις προτεραιότητες να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, να διατηρηθεί η «δημοσιονομική σταθερότητα» και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ισπανίας στην ΕΕ, προχωρούν οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας, Σοσιαλιστών και «Ποδέμος», με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον επικεφαλής των «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Αλλωστε, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και «Ουνίδας Ποδέμος» (η συμμαχία όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) κατέληξαν σε κυβερνητική συμφωνία μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες μετά τις εκλογές, κάτι που παζάρευαν ανεπιτυχώς για μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Απρίλη. Η ταχύτητα των διαπραγματεύσεων αναδεικνύει τις επιδιώξεις των ισπανικών επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ για πολιτική «σταθερότητα».

Για να προκύψει όμως η μειοψηφική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση - η οποία έχει 155 έδρες, από τις 176 που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην 350μελή Βουλή - χρειάζονται τη στήριξη ή ανοχή κι άλλων κομμάτων. Η στήριξη ορισμένων (Εθνικό Κόμμα Βάσκων - PNV, «Περισσότερη Πατρίδα», τοπικά κόμματα Γαλικίας, Καντάβριας, Τερουέλ), που έχουν εκφράσει προθυμία, δεν φτάνει. Θα χρειαζόταν για ψήφο εμπιστοσύνης η αποχή της αυτονομιστικής «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας» (ERC) και του βασκικού αυτονομιστικού «Bildu». Οι φιλελεύθεροι - «κεντροδεξιοί» «Πολίτες» αρνούνται προσώρας να απόσχουν από την ψηφοφορία, παρότι έχουν υποστηρίξει τη δυνατότητα μιας συγκυβέρνησης με τη συμμετοχή του PSOE, των ίδιων των «Πολιτών» και του επίσης «κεντροδεξιού» Λαϊκού Κόμματος (PP).

Την Πέμπτη, η σοσιαλδημοκρατική ERC, που δημόσια εμφανιζόταν να ζητά «διάλογο με την κυβέρνηση» σχετικά με την Καταλονία προκειμένου να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, ανακοίνωσε ότι «έπειτα από τις πρώτες επαφές ανάμεσα στην ERC και το PSOE, η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει αρνητική σε ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Πέδρο Σάντσεθ», προσθέτοντας πως «δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι το PSOE θα εγκαταλείψει την οδό της καταστολής στην υπάρχουσα πολιτική διένεξη Καταλονίας και κράτους». Πάντως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε επαφή».

Την Παρασκευή ο Σάντσεθ επιχείρησε νέο «άνοιγμα» προς την ERC, κάνοντας λόγο για «πολιτική και εδαφική κρίση» στην Καταλονία και όχι για «κρίση συνύπαρξης», όπως έλεγε νωρίτερα, επιχειρώντας να αντλήσει ψηφοφόρους που διαφωνούν με την «αυτοδιάθεση». Το «δίλημμα» που θέτει στους Καταλανούς αυτονομιστές είναι ότι αν δεν βοηθήσουν με αποχή ενδέχεται να προκληθούν τρίτες στη σειρά πρόωρες εκλογές και να ανοίξει η πόρτα στη «δεξιά» (PP) και την «ακροδεξιά» («Vox»), που αρνούνται τον διάλογο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εσωκομματική συζήτηση στο PP για την τακτική του κόμματος, με ορισμένους να κάνουν λόγο για «πατριωτική αποχή» από την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα, και άλλους να θέτουν ακόμα και ζήτημα συγκυβέρνησης με το PSOE, σε έναν μεγάλο συνασπισμό, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ