Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε καθημερινή βάση αυξάνεται πλέον σταθερά ο αριθμός των θυμάτων από το συνεχές λουτρό βίας και αίματος που προκαλούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, εδώ και ενάμιση μήνα, σε βάρος πολλών χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου από την αντιλαϊκή κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εξουσία μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003.

Από την Τετάρτη έως το πρωί της Παρασκευής δολοφονήθηκαν άλλοι 9 διαδηλωτές (κυρίως από δακρυγόνα που στόχευσαν οι αστυνομικοί στο κεφάλι ή σε άλλα ζωτικά σημεία), ενώ πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν γεμίζοντας ασφυκτικά τις φυλακές της πρωτεύουσας και μεγάλων αστικών κέντρων του σιιτικού νότου. Ως εκ τούτου, οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις αρχές Οκτώβρη έως την Παρασκευή 15/11 ξεπερνούσαν τους 370 και οι τραυματίες τις πολλές χιλιάδες...

Μεγάλες, μαζικές διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για αργότερα το βράδυ της Παρασκευής παρά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα και την αστυνομική βία.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή ο Ιρακινός ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, απηύθυνε έκκληση για τη σύνταξη νέου εκλογικού νόμου. Αναγνώρισε επίσης πως παρά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά, δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε ένα από τα βασικά αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων για καταπολέμηση της διαφθοράς, της φτώχειας, της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών και υποδομών σε ηλεκτρισμό, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες.

Σε μία χώρα με έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων από την πώληση πετρελαίου, ο πλούτος κατευθύνεται στα θησαυροφυλάκια της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων μονοπωλίων που το εκμεταλλεύονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ