Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ
«Γόνιμη» και «παραγωγική» για τα αντιλαϊκά παζάρια

«Μπορώ να πω ότι ο κ. Τραμπ προσπαθεί ειλικρινά να βρει λύσεις για τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες μας, λύσεις που θα σέβονται τις δύο πλευρές και τα εθνικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου στις 13 Νοέμβρη συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, συζητώντας για όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, στην πραγματικότητα φλέγοντα θέματα για συνολικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο κ.α.

Η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική» αλλά και «ειλικρινή», η δε τουρκική την περιέγραψε ως «πολύ γόνιμη για τη συνεργασία μας».

Ως αποτέλεσμα ανακοινώθηκε η ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών να επιταχύνουν τις προσπάθειες για δραστική ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αυξάνοντας τον όγκο των ετήσιων διμερών εμπορικών συναλλαγών από 20 δισ. δολάρια, που είναι σήμερα, στα 100 δισ.

Ελάχιστες πληροφορίες βγήκαν προς τα έξω ως προς την ουσία της συζήτησης για ακανθώδη θέματα όπως οι προτεραιότητες στο θέμα της Συρίας, η στάση απέναντι στους Κούρδους, το Ιράν και η τουρκική αγορά των ρωσικών «S-400», που έχει ενοχλήσει έντονα την Ουάσινγκτον.

Πάντως, αίσθηση έκαναν παρεμβάσεις παραγόντων που γενικά διακρίνονται για την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην Αγκυρα, όπως του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ότι «χρειαζόμαστε την Τουρκία πίσω στο μαντρί. Ηταν καλοί σύμμαχοι (σ.σ. οι δύο χώρες) για πολλά χρόνια... Χρειάζεται να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τους δεσμούς μας, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια μακρόχρονη σχέση που θα αντέξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο». Αλλά και του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος μεσολάβησε για να «παγώσει» απόφαση της Γερουσίας που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (όπως έκανε πρόσφατα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, προκαλώντας την οργή της Αγκυρας).

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η δήλωση του Ερντογάν ότι «δεν είναι αποδεκτό για μας να απομακρύνουμε τους "S-400" εντελώς, αγοράζοντας "Πάτριοτ"» - στη συνάντηση οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν πάλι το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει αμερικανικούς «Πάτριοτ», αλλά και να παραμείνει εταίρος στην παραγωγή των «F-35». Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως συζητήθηκε ανοιχτά και η προσέγγιση της χώρας του με τη Ρωσία, αλλά και πως ο ίδιος επιχειρηματολόγησε για τις «πολλές πλευρές» που έχουν οι σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι «υπάρχει και το ενεργειακό θέμα», αναφερόμενος σε επενδυτικά σχέδια όπως ο «Turk Stream». Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά ότι το κομβικό αυτό ζήτημα αλληλεπιδρά σε πολλά κρίσιμα παζάρια που μαίνονται και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου ολοφάνερα η Τουρκία κλιμακώνει το σκληρό παζάρι με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αντλώντας διαρκώς και «εφόδια» που ενισχύουν την επιθετικότητά της...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ