Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Αλλη μια βάρβαρη ισραηλινή επιδρομή

Ατέλειωτος ο θρήνος για τα αδικοχαμένα μέλη φτωχής οικογένειας στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ...

Copyright 2019 The Associated

Ατέλειωτος ο θρήνος για τα αδικοχαμένα μέλη φτωχής οικογένειας στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ...
Νέο μπαράζ δολοφονικών επιδρομών έζησε ο λαός της Γάζας, από Τρίτη μέχρι και ξημερώματα Πέμπτης. Οι περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι της περιοχής, που παραμένουν αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο από το 2007, εξαιτίας του ασφυκτικού εμπάργκο Ισραήλ και Αιγύπτου, υπέμειναν άλλη μία τρομοκρατική επίθεση των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε η εκτόξευση ρουκετών από μέλη της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ». Η αρχή έγινε με την εκτέλεση του 42χρονου αρχηγού της οργάνωσης Μπάχα Αμπού Αλ Ατα και της συζύγου του από βόμβες που χτύπησαν το σπίτι τους στη Γάζα. Οι βόμβες των Ισραηλινών άφησαν ορφανά τα δύο τους παιδιά, τα οποία επίσης τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησαν επιδρομές σε περίχωρα της Δαμασκού, στο σπίτι του διοικητή της «Ισλαμικής Τζιχάντ» Ακράμ Αλ Ατζούρι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ο γιος του και η ανήλικη εγγονή του. Εκτοτε, μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης δολοφονήθηκαν 34 Παλαιστίνιοι, οι μισοί από τους οποίους άμαχοι, ανάμεσά τους αρκετά μωρά και έφηβοι. Τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον άλλοι 300, ενώ στις λεγόμενες επιθέσεις δήθεν «χειρουργικής ακρίβειας» ισοπεδώθηκαν ολόκληρες πολυκατοικίες, κοινοτικά κέντρα, ωδεία, ακόμη και οι δύο παράγκες της πολυμελούς οικογένειας Αλ Σαουάρκα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της νότιας Γάζας, που έχασε οκτώ μέλη, μεταξύ τους πέντε παιδιά ηλικίας 2 έως 13 ετών. Η οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν τέσσερις πύραυλοι ισοπέδωσαν τις παράγκες με τη μεταλλική στέγη, μεταμορφώνοντας σε δευτερόλεπτα τα φτωχικά σπιτικά σε ανοιχτούς τάφους μέσα σε έναν μεγάλο κρατήρα από το ωστικό κύμα.

Η απάντηση στην ισραηλινή θηριωδία ήταν περίπου 450 ρουκέτες που κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» μέχρι το κεντρικό Ισραήλ, επιβάλλοντας για δύο μέρες ακόμα και το κλείσιμο των σχολείων στο Τελ Αβίβ (κάτι που είχε να γίνει από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, το 1990). Από τις ρουκέτες υπήρξαν τραυματισμοί περίπου 60 αμάχων και υλικές ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Δεν έλειψε η προπαγάνδα της ισραηλινής κρατικής μηχανής, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τη θηριωδία των δεκάδων επιδρομών στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, εξισώνοντας τους πυραύλους των μαχητικών τους αεροπλάνων με τις μερικές εκατοντάδες ρουκέτες της «Ισλαμικής Τζιχάντ»... Επιχείρησαν δε να παρουσιάσουν ως «επιτυχία» των επιδρομών «ακρίβειας» την εξόντωση ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, την οποία συνδέουν με το Ιράν. Αλλά και να αποσιωπήσουν ή να υποβαθμίσουν το γεγονός πως σκότωσαν, τραυμάτισαν και τρομοκράτησαν οικογένειες αθώων αμάχων.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, φαίνεται πως δεν μπόρεσαν αυτήν τη φορά να συνεχίσουν το έγκλημα σε βάθος χρόνου. Οχι μόνο λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η νέα εντολή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για αιματοκύλισμα της Γάζας, αλλά και επειδή η ενδοαστική κόντρα στη χώρα παρατείνει τα παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις (δεύτερες) πρόωρες εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη.

Είναι σίγουρο ότι η ένταση της επιθετικότητας του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους συνδέεται άμεσα με το παιχνίδι διαμόρφωσης του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο φόντο της αντιπαράθεσης στη Συρία. Το κράτος του Ισραήλ, παίρνοντας ενεργά μέρος στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή, επιδιώκει να δημιουργήσει ακόμα πιο ευνοϊκά γι' αυτό δεδομένα, ώστε να συμμετάσχει από καλύτερες θέσεις - στο πλευρό πάντα των ΗΠΑ - στα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ