Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Διαδηλώσεις λαϊκών δυνάμεων κατά του πραξικοπήματος

Η αντιδραστική αντιπολίτευση προχώρησε στην ανακήρυξη της β' αντιπροέδρου της Γερουσίας σε νέα Πρόεδρο της χώρας

Κινητοποίηση στη Λα Πας ενάντια στο πραξικόπημα
Κινητοποίηση στη Λα Πας ενάντια στο πραξικόπημα
Δυναμώνουν οι αντιδράσεις λαϊκών οργανώσεων στη Βολιβία ενάντια στο πραξικόπημα κατά του Εβο Μοράλες, που εξελίχθηκε την Κυριακή 10 Νοέμβρη από την αντιδραστική αντιπολίτευση, με τις πλάτες των ΗΠΑ και συμμάχων τους και με το στρατό να έχει αναπτυχθεί σε όλες τις πόλεις, στο όνομα της διασφάλισης της τάξης, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση προχωρά το σχέδιό της, μετά την ανατροπή - αναγκαστική παραίτηση του Προέδρου Μοράλες, να καταλάβει τα κέντρα εξουσίας, παρότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), κατέχει τα 2/3 σε Βουλή και Γερουσία.

Την Τρίτη αργά το βράδυ, αξιοποιώντας και τη σειρά παραιτήσεων πιθανών αντικαταστατών του Προέδρου με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η β' αντιπρόεδρος της Γερουσίας Γιανίνε Ανιές, από την αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική Πρόεδρος της χώρας χωρίς να διαθέτει την έγκριση των δύο Σωμάτων της Βουλής, αφού απείχαν οι 88 από τους 130 βουλευτές και οι 24 από τους 36 γερουσιαστές, μετά από απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του MAS. Την απόφαση της αποχής χαιρέτισε, από το Μεξικό όπου βρίσκεται με πολιτικό άσυλο από την Τρίτη, ο Μοράλες. Ετσι, χωρίς ποτέ να σχηματιστεί απαρτία και με το επιχείρημα ότι «η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», η Ανιές ονομάστηκε από την αντιπολίτευση μεταβατική Πρόεδρος που θα έχει την ευθύνη για την προκήρυξη νέων εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως η 52χρονη δικηγόρος και συντηρητική πολιτικός αναγνωρίστηκε ως «νόμιμη μεταβατική Πρόεδρος» από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Βραζιλίας, καθώς και από τον επίσης αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χ. Γκουαϊδό.

Η ανακήρυξη της Ανιές σε Πρόεδρο προκάλεσε με τη σειρά της λαϊκές αντιδράσεις. Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στη Λα Πας, στην Κοτσαμπάμπα, στο Ελ Αλτο, ακόμα και στη Σάντα Κρους (προπύργιο της αντίδρασης), αντιμετωπίζοντας την καταστολή του στρατού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δυο μέρες μετά το πραξικόπημα, ενώ σχηματίζονται ήδη επιτροπές πολιτών με πρωτοβουλία κοινωνικών οργανώσεων, που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με απαίτηση να γυρίσει ο Μοράλες, που όπως λένε «είναι ο νόμιμος Πρόεδρος και η θητεία του λήγει στις 22/1/2020».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ