Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Φοιτητές στους δρόμους με αφορμή αυτοπυρπολισμό συναδέλφου τους

Φοιτητικές διαμαρτυρίες σε πάνω από 40 πόλεις της Γαλλίας ξέσπασαν την Τρίτη, αφότου έγινε γνωστός ο αυτοπυρπολισμός φοιτητή στη Λιόν την περασμένη Παρασκευή, ως έκφραση αντίδρασης στη φτώχεια και την εξαθλίωση όπου τον οδήγησαν όλες οι γαλλικές κυβερνήσεις και η ΕΕ. Ο φοιτητής βρέθηκε στο δρόμο όταν του έκοψαν το επίδομα ύψους 450 ευρώ της κρατικής υποτροφίας, αφού δεν μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού όπου διέμενε.

Χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους με αφορμή την τραγωδία του 22χρονου συμφοιτητή τους, που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο. Με πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Η αβεβαιότητα σκοτώνει», ζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, επανεκτίμηση των υποτροφιών και αύξηση του ύψους τους κατά τουλάχιστον 20%, για να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες νέων από φτωχές οικογένειες.

Στο Παρίσι φοιτητές γκρέμισαν την καγκελόπορτα του υπουργείου, στη Λιόν απέκλεισαν ένα πανεπιστήμιο και στη Λιλ εμπόδισαν τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δώσει διάλεξη, ενώ παράλληλα έσκισαν και ποδοπάτησαν το βιβλίο του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς συμβολίζει το γαλλικό κράτος.

Αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και στις 5 Δεκέμβρη συνδικαλιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ