Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΛΟΝΥΚΤΙΟ ΒΗΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ»
Θα μας βρίσκετε μπροστά σας

Εντυπωσιακή αντιπολεμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής πλήθος εργαζομένων και νεολαίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Οι οικοδόμοι φτάνουν στο χώρο της ολονύκτιας διαμαρτυρίας
Οι οικοδόμοι φτάνουν στο χώρο της ολονύκτιας διαμαρτυρίας
Ο ιμπεριαλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δε μεταρρυθμίζεται - ανατρέπεται. Αυτό το μήνυμα έστειλε το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, εκφράζοντας με χορό, τραγούδι και συνθήματα την απόφασή τους να μην υποταχθούν σε όλους εκείνους που θέλουν να δέσουν τη χώρα μας στο άρμα του ιμπεριαλισμού.

Οι νεολαίοι μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, Ελληνες και μετανάστες, που ένωσαν τις φωνές τους στην προχτεσινή εκδήλωση, δήλωσαν για ακόμη μία φορά ότι δεν κάνουν έκπτωση στα όνειρά τους, που θέλουν μια ζωή ελεύθερη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ηταν πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ), συμμετέχοντας στο Ολονύκτιο Βήμα Καταγγελίας και απαιτώντας: Τη λήξη του πολέμου, την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν, την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τις δήθεν ειρηνευτικές αποστολές των ιμπεριαλιστών. Οι στίχοι των νεανικών συγκροτημάτων εναλλάσσονταν με τις ομιλίες, που καταδίκαζαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και έθεταν ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκε στους συγκεντρωμένους δωρεάν, και προς αντιμετώπιση του κρύου, ζεστή φασολάδα, φρέσκες σαρδέλες ψημένες στη θράκα και χύμα κρασί. Οι μουσικές νότες ταξίδευαν τους συγκεντρωμένους, από τους ήχους της ροκ και του έντεχνου λαϊκού, στο παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι αλλά και στα ακούσματα του μακρινού Μπαγκλαντές.

Στόχος τους οι λαοί

Το «φαγητό εκστρατείας» είναι έτοιμο και όλοι περνούν για λίγες ψητές σαρδέλες κι ένα ποτήρι κρασί
Το «φαγητό εκστρατείας» είναι έτοιμο και όλοι περνούν για λίγες ψητές σαρδέλες κι ένα ποτήρι κρασί
«Με μπροστάρη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τον λαό και τη νεολαία, να μπούμε φραγμός στα αιματηρά σχέδια των ιμπεριαλιστών», τόνισε στην ομιλία της η Χ. Αποστόλου, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, και συνέχισε: «Χτες ήταν ο γιουγκοσλαβικός λαός, αύριο θα είναι ο λαός του Ιράκ, της Παλαιστίνης... και ποιος ξέρει ποιος άλλος έχει σειρά». Στόχος τους, είπε, είναι να χτυπήσουν τον μόνο γι' αυτούς «τρομοκράτη»: Τους λαούς και τα λαϊκά κινήματα, όσους αγωνίζονται κατά της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η δύναμη που θα φέρει τις αλλαγές βρίσκεται στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στον λαό. «Δε ζητάμε να συμφωνήσουν όλοι σε όλα μαζί μας. Τους καλούμε να κάνουν ένα θαρραλέο βήμα μπροστά. Να βρούμε τρόπους να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας, την αντίθεσή μας στη σημερινή βαρβαρότητα».

Ο Γ. Γκιόκας, εκ μέρους της ΝΔΕ, επισήμανε ότι αυτός ο πόλεμος έχει στόχο να πλήξει τους εργαζόμενους και τη νεολαία όλου του κόσμου, είναι ένας πόλεμος, είπε, «που έχει κηρυχτεί και εναντίον μας». Στη συνέχεια, υπογράμμισε, ότι απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να κάμψουν το αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού, οι εκδηλώσεις σαν αυτή αποτελούν την καλύτερη απάντηση. «Η νεολαία και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να υποταχθούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», κατέληξε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Π. Κόκκινος, από την Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Οικοδόμων, υπογράμμισε: «Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και στις παρατρεχάμενες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη συγκρότηση αντιπολεμικών επιτροπών, για να πάψουν οι λαοί να αποτελούν θύματα των "έξυπνων βομβών" των γερακιών του πολέμου, για να έρθει η ειρήνη». Στη συγκέντρωση μίλησε και η Χρ. Σκαλιμπίκα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, δηλώνοντας ότι οι γυναίκες ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή της εργατικής τάξης της χώρας «για να πούμε ΟΧΙ στους άδικους και βρώμικους πολέμους». Και συνέχισε: «Να γίνουμε ασπίδα για τα παιδιά μας που τα καλούν να υπηρετήσουν στο μισθοφορικό στρατό».

Στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε και εκπρόσωπος των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα των μεταναστών και υπογράμμισε ότι Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον κοινό τους εχθρό, που είναι ο ιμπεριαλισμός.

Η Μ. Παπαϊωάννου, από τον Σύλλογο Σπουδαστών Θεάτρου-Κινηματογράφου και Χορού, τόνισε ότι «η Τέχνη πρέπει να μάχεται λυσσαλέα τον πόλεμο και όσους τον δημιουργούν».

Πολλοί ακόμα μαζικοί φορείς παραβρέθηκαν στην αντιπολεμική εκδήλωση και αρκετοί από αυτούς πήραν το λόγο, καταδικάζοντας με τη σειρά τους τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org