Στο Νέο Δελχί η Γερμανίδα καγκελάριος για τις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις
Copyright 2019 The Associated |
Η Αγκ. Μέρκελ και ο Ν. Μόντι στο Νέο Δελχί |
Την Παρασκευή και το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών, πραγματοποίησε την τέταρτη επίσκεψή της στην Ινδία ως καγκελάριος, για τις 5ες διακυβερνητικές διαβουλεύσεις Ινδίας - Γερμανίας. Με 1,3 δισ. πληθυσμό, η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και μια αναδυόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη, με σημαντική οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική εξέλιξη, λειτουργώντας και ως «αντίβαρο» στην άνοδο της Κίνας. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η καγκελαρία, η Ινδία είναι «κεντρικός παίκτης στην Ασία», υπέρμαχος «της ενίσχυσης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» και «ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία».
Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας στην ΕΕ και ο δεύτερός της παγκοσμίως στην Ερευνα. Οι γερμανικές εξαγωγές αφορούν κυρίως μηχανήματα, ηλεκτροτεχνολογία, προϊόντα μετάλλου, χημικά προϊόντα, αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Η Ινδία εξάγει κυρίως ιματισμό, δέρμα, ηλεκτροτεχνολογία, προϊόντα μετάλλου και τρόφιμα. Η ινδική κυβέρνηση προσδοκά από τις διαβουλεύσεις να αυξηθούν οι άμεσες επενδύσεις.
Στο μέλλον, Γερμανία και Ινδία «θέλουν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για τα θέματα του μέλλοντος - ψηφιοποίηση, προστασία του κλίματος και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», ανέφερε η Μέρκελ. Υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες της Ινδίας, «ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης», και ταυτόχρονα ότι «οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο εντατικές».
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκανε λόγο για μια ευρεία συνεργασία που έχει σημειώσει πρόοδο, ιδίως στην υψηλή τεχνολογία.
Στις ολοήμερες διαβουλεύσεις και συναντήσεις των δύο πλευρών, μεταξύ των οποίων και σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση της Μέρκελ με τον Μόντι, οι κυβερνήσεις ενέκριναν συνολικά 22 συμφωνίες.
Εκτός από τα οικονομικά και εμπορικά θέματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την «πράσινη» κινητικότητα και την αμοιβαία «νόμιμη μετανάστευση» εργατικού δυναμικού, έμφαση δόθηκε στις φετινές διαβουλεύσεις και τη στενή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Στη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας με τον Ινδό ομόλογό του, συζητήθηκαν ο ρόλος της Ινδίας στην περιοχή, η σχέση της με τους γείτονές της, Κίνα και Πακιστάν, καθώς και ο ρόλος της στη μελλοντική «σταθεροποίηση» του Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει ενόψει της επίσκεψης πως «η Γερμανία ανησυχεί για τις τεταμένες σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας και για την κατάσταση στο Κασμίρ» και πως η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί «ρόλο» στην αποκλιμάκωση και στην ειρηνική επίλυση μέσω διπλωματικών οδών.