Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Χάνεται η υπομονή» για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Επισημάνσεις και γκρίνιες στο πλαίσιο της Ημέρας Γερμανικής Βιομηχανίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ταχύτερη ανάληψη δράσης από τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να στηρίξει το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς οι προβλέψεις για την οικονομία αναθεωρούνται προς τα κάτω, ζήτησε χτες ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) στο πλαίσιο της Ημέρας Γερμανικής Βιομηχανίας 2018. Μια μέρα πριν, είχε επισημανθεί σε συνέντευξη στη «Sueddeutsche Zeitung» πως «η οικονομία είναι δυσαρεστημένη από τον μεγάλο συνασπισμό».

«Η βιομηχανία περιμένει με ανυπομονησία την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ιδίως στον τομέα της φορολογίας, της ψηφιοποίησης και της Ενέργειας», είπε ο πρόεδρος του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, και πρόσθεσε: «Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για την ύφεση της οικονομίας».

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2%, από 2,25% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 3,5% σε πραγματικούς όρους, από 5% που προβλεπόταν.

«Η αμερικανική εμπορική πολιτική, αλλά και το επερχόμενο Brexit, πλήττουν την επενδυτική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και έτσι τις γερμανικές εξαγωγικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Κεμπφ. «Το ανώτατο σημείο της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης έχει περάσει, η επενδυτική δραστηριότητα έχει "κάνει κοιλιά"», οδηγώντας σε λιγότερο δυναμική ζήτηση για γερμανικό μηχανολογικό εξοπλισμό, εξήγησε ο Κεμπφ. Υπογράμμισε πως «για τις γερμανικές επιχειρήσεις προκύπτουν κίνδυνοι από σχεδόν κάθε μέτρο προστατευτισμού - ακόμη και από μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κίνας».

Ο BDI απαίτησε να επισπευστεί το κυβερνητικό έργο, και συγκεκριμένα: Να προχωρήσει η κυβέρνηση στις φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες παγκοσμίως, μεταξύ τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, την επέκταση του δικτύου 5G, βασική προϋπόθεση - όπως χαρακτηρίζεται - για την ψηφιοποίηση, την «4η βιομηχανική επανάσταση» και την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, σχετικά με την Ενέργεια, επισημαίνονται η δραματική καθυστέρηση στην επέκταση του δικτύου για ΑΠΕ, αλλά και η αύξηση του κόστους του ρεύματος για τη βιομηχανία.

Απευθυνόμενος εμμέσως σε οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν άλλη συνταγή ενίσχυσης του γερμανικού κεφαλαίου, όπως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ο Κεμπφ απέρριψε «την ξενοφοβία και τον εθνικισμό», που στοχοποιούν τη μετανάστευση και το ελεύθερο εμπόριο: «Οι επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων και η ενσωμάτωση εξειδικευμένων εργαζομένων από άλλες χώρες συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία και στις θέσεις εργασίας στη Γερμανία».

Παράπονα και «κατανόηση»

Με αφορμή και την υπόθεση του πρώην προέδρου της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χ. - Γκ. Μάασεν, ο Κεμπφ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, που συνεχώς απασχολείται με εσωτερικά ζητήματα την ώρα που «χρειαζόμαστε εντατικότερους ρυθμούς στην πολιτική». «Κανέναν δεν ωφελεί ένας μεγάλος συνασπισμός όπως αυτός, στη σημερινή εκδοχή του, που ασχολείται κυρίως με "ενδοοικογενειακές" κρίσεις», είπε ενδεικτικά. Πάντως, αρκετά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο («Sueddeutsche Zeitung», «Spiegel», «Frankfurter Allegemeine Zeitung» κ.α.) ανέφεραν: «Αμφίβολο μέλλον του μεγάλου συνασπισμού», «Ο μεγάλος συνασπισμός βρίσκεται στο τέλος του, όμως συνεχίζει», «Χρειάζονται σημαντικές αλλαγές εντός της κυβέρνησης» κ.λπ.

«Σας καταλαβαίνω απόλυτα», είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας στις επικρίσεις των βιομηχάνων, και παραδέχτηκε ότι σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση ασχολείται με «τον εαυτό της», μετά τον ήδη δύσκολο σχηματισμό κυβέρνησης. «Αποδέχομαι πολύ θετικά το αίτημά σας» να μπει ένα τέλος σε αυτό, συνέχισε.

Στο μεταξύ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εξελέγη χτες ο Ραλφ Μπρινκχάους, έναντι του επί 13 χρόνια επικεφαλής και «εκλεκτού» της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ. Από ορισμένους εκπροσώπους κομμάτων αλλά και ΜΜΕ η εκλογή Μπρινκχάους σχολιάστηκε ως «αντίσταση κατά της Μέρκελ», της οποίας «η εξουσία αποδυναμώνεται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ