Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανταγωνισμοί μπροστά και πίσω από τις κουρτίνες

Συμβιβασμούς αναζητούν Μόντι και Μέρκελ, η οποία καλύπτει τη Φινλανδία, που βάζει μπουρλότο στις αντιθέσεις με την Ιταλία!

Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Μόντι στη Ρώμη
Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Μόντι στη Ρώμη
Νέα συνάντηση είχαν χτες στη Ρώμη η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Μόντι, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν το συμβιβασμό που επιχειρήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, πριν από περίπου μια βδομάδα στις Βρυξέλλες. Στη μεταξύ τους συνάντηση αναμενόταν να κυριαρχήσει το ζήτημα της απευθείας αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, όπως αποφασίστηκε κατ' αρχήν στη Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από επίμονο αίτημα της Ιταλίας και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο, Ολλανδία και Φινλανδία εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών που μαίνονται στο φόντο της βαθιάς κρίσης. Δείχνοντας πως ανάμεσα στις δυο χώρες και τη Γερμανία υπάρχει κανάλι συνεννόησης, η Α. Μέρκελ περιορίστηκε χτες να δηλώσει ότι η διαφωνία της Φινλανδίας είναι «σεβαστή». Το όλο θέμα παραπέμπεται στο Γιούρογκρουπ της 9ης Ιούλη, ενώ σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ενδεχόμενα να χρειαστεί και νέα συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, πιθανότατα στις 20 Ιούλη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μόντι έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «η Ιταλία δεν χρειάζεται βοήθεια», ενώ η Μέρκελ σημείωσε πως τα νέα εργαλεία της Ευρωζώνης - δείχνοντας την αγορά ομολόγων - «θα χρησιμοποιηθούν με αυστηρούς κανόνες». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα με την οποία η Ιταλία εφαρμόζει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη βαρύτητα που δίνει η Ρώμη στη δημοσιονομική πειθαρχία, προαναγγέλλοντας νέα δεινά για τον ιταλικό λαό.

Στην ΕΕ, πρόσθεσε, «θα πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για τον περιορισμό των δαπανών», δίνοντας το στίγμα της ανάπτυξης με λιτότητα, που προωθεί ομόφωνα η ΕΕ.

«Πάντα βρίσκω κοινό έδαφος με τον Μάριο» είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε την ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι. «Ξέρουμε ότι αν οι γείτονές μας στην Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση, η Γερμανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία της» υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι με τον Ιταλό πρωθυπουργό «μιλήσαμε και για τις τόσες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», εκθειάζοντας τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Ιταλία.

Οσο για το «κλειδί», προκειμένου να γίνει η οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική, η Α. Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας, φέρνοντας για παράδειγμα την Γερμανία: «Οταν εκλέχθηκα καγκελάριος, είχαμε 5 εκατομμύρια ανέργους. Τι κάναμε; Αυξήσαμε τη συντάξιμη ηλικία και προχωρήσαμε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Δεν πρόκειται για λιτότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τις νέες γενεές και με τη δράση μας, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 50% και πλέον».

Συμφωνίες για Ισπανία και Κύπρο

Στο Γιούρογκρουπ της 20ής Ιούλη αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να υπογραφεί και το μνημόνιο με το οποίο διαμορφώνεται το σχέδιο βοήθειας του ισπανικού τραπεζικού τομέα, κυρίως επειδή ο έλεγχος των τεσσάρων μεγάλων ισπανικών τραπεζών εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και οι λεπτομέρειες του σχεδίου βοήθειας δεν θα είναι έτοιμες στις 9 Ιούλη. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η Μαδρίτη «πρόκειται να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τις συνθήκες βοήθειας για τις τράπεζές της, με στόχο να παρουσιάσει ήδη από τις 9 Ιουλίου ένα συγκεκριμένο ποσό.

«Εχουμε έναν συνολικό υπολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο, στη χειρότερη περίπτωση, η βοήθεια θα είναι 62 δισεκατομμύρια ευρώ» επανέλαβε ο ντε Γκίντος, επικαλούμενος τον υπολογισμό που πραγματοποίησαν γερμανικοί και αμερικάνικοι οίκοι.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το δανεισμό της από τους μηχανισμούς της ΕΕ, το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στη χώρα ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ ή στο 58% του ΑΕΠ το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κυπριακό Τύπο. Οι αρχικές εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών ήταν ότι το κόστος κυμαινόταν γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή Τράπεζα και 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου.

Η τρόικα θα ολοκληρώσει αυτή τη βδομάδα τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών και της οικονομίας και θα ακολουθήσει μια βδομάδα συσκέψεων εκτός Κύπρου για κατάρτιση ενός «προκαταρκτικού προγράμματος». Το πρόγραμμα θα μπει σε διαπραγμάτευση με τις κυπριακές αρχές την περίοδο 16 - 21 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ