Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σε εφαρμογή ο νόμος για «ρωσικό διαδίκτυο»

ΜΟΣΧΑ.--

Την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ στη Ρωσία ο νόμος για τη δημιουργία ενός ρωσικού διαδικτύου, ανοίγοντας το δρόμο για ένα εσωτερικό, ευκολότερα ελεγχόμενο «Intranet». Ο νόμος για ένα ξεχωριστό ρωσικό διαδίκτυο, κατά τα πρότυπα της Κίνας και άλλων κρατών, προβλέπει πως το κράτος αναλαμβάνει τον πλήρη τεχνικό έλεγχο του διαδικτύου, καθώς και εκτεταμένη διατήρηση δεδομένων (data), τα οποία αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για τα καπιταλιστικά κράτη, τη βιομηχανική παραγωγή κ.λπ.

Η ρωσική κυβέρνηση δικαιολογεί το μέτρο λέγοντας πως η δική της υποδομή για ένα κυρίαρχο δίκτυο είναι απαραίτητη για την πρόληψη πιθανών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από το εξωτερικό. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το έχει χαρακτηρίσει «ζήτημα εθνικής ασφαλείας» και πως ανεξάρτητα από το τι κοστίζει, η Ρωσία θα πρέπει να έχει αυτόνομο ίντερνετ.

Επικριτές μιλούν για επικείμενη ψηφιακή απομόνωση της Ρωσίας και απόλυτο έλεγχο του κράτους, καθώς ήδη κάποιες ιστοσελίδες του διαδικτύου, που είναι ελεύθερα διαθέσιμες σε άλλες χώρες, παραμένουν μπλοκαρισμένες για Ρώσους χρήστες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε επισημάνει όταν εγκρίθηκε ο νόμος πως «κανείς (σ.σ. στην κυβέρνηση) δεν σκοπεύει να απομονώσει τη Ρωσία από τον Παγκόσμιο Ιστό. Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος η Δύση να αποσυνδέσει τη Ρωσία από το δίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα χρειάζεται ανεξάρτητη ψηφιακή υποδομή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οφέλη για τα μονοπώλια, όξυνση ανταγωνισμών και ενίσχυση των ταξικών φραγμών(18/12/2020)
...«ταλέντα»(10/11/2020)
Καταγγέλλει απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων σε ζωτικές υποδομές(19/6/2019)
«Πραγματικό χρυσωρυχείο» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια(27/3/2015)
Δημιουργοί και λαός στο ίδιο μετερίζι(13/4/2013)
Πεδίο άσφαιρης αντιπαράθεσης και προώθησης συμφερόντων(1/11/2006)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ