Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεχίζουμε μαχητικά απέναντι στην αντεργατική επίθεση και τα στηρίγματά της στα συνδικάτα

Η τοποθέτηση που κατέθεσε η ΔΑΣ στην προχτεσινή συνεδρίαση της προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ

Απέναντι στην επιλογή των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να μη γίνει στην προχτεσινή συνεδρίαση της προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ καμία συζήτηση για την αντεργατική πολιτική, που χτυπά καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων, η ΔΑΣ ήταν η μόνη δύναμη που επιδίωξε να γίνει συζήτηση, τονίζοντας ότι η σιωπή που επέβαλαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις εξυπηρετεί την προσπάθεια να συγκαλύπτεται ο επιζήμιος ρόλος τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση που κατέθεσε στα πρακτικά η ΔΑΣ.

***

Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που συμπορεύονται με το ταξικό κίνημα, αλλά και δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές που συμφωνούν σε πολλά με το ΠΑΜΕ, σηκώσαμε το βάρος της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης. Της αντεπίθεσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ. Των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, στους κλάδους και τις επιχειρήσεις.

Κάναμε προσπάθεια να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να μπουν στη μάχη, γνωρίζοντας τις δυσκολίες από την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και την τρομοκρατία των εργοδοτών. Απευθυνθήκαμε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους με τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις, τους εργολαβικούς, τους ωρομίσθιους, τους συμβασιούχους, στα προγράμματα, στους πρακτικάριους, σε όσους δηλαδή είναι τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Ακόμη απευθυνθήκαμε στους χιλιάδες νέους και νέες, αλλά και στους χιλιάδες που βρίσκονται έξω από τα συνδικάτα. Παρά την απαξίωση όπου έχετε οδηγήσει τα συνδικάτα, ο εργατόκοσμος αυτός καταλαβαίνει και σιγά σιγά μπορεί να έρθει κοντά στη συλλογική δράση και πάλη με τις πρωτοβουλίες μας, την πρωτοπόρα στάση μας που θα δείχνει αδιαλλαξία και ανιδιοτέλεια.

Δώσαμε μάχες με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις των εργαζομένων, που κατέληξαν σε συλλαλητήρια και απεργίες στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη. Και τώρα συνεχίζουμε με νέο συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη.

Απέναντι στην υπονόμευση και την επιχείρηση υποταγής των εργαζομένων

Ιδιαίτερα στις 24 Σεπτέμβρη κάναμε μεγάλη προσπάθεια και είχαμε απέναντι τους εκβιασμούς και τα ψέματα στελεχών της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που απειλούσαν τις οργανώσεις που πήραν τις απεργιακές αποφάσεις. Ενώ είχαν παρθεί αποφάσεις για τις 24 Σεπτέμβρη, επιχειρούσατε να αλλάξετε την ημερομηνία. Οχι ότι σας είχε πάρει ο πόνος για να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, αλλά για να παρεμποδίσετε να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο - σκούπα και να ψηφιστεί, εξοφλώντας έτσι τα γραμμάτια προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε αυτό το σχέδιο πρωταγωνιστικό ρόλο με εντολή έπαιξε ο επονομαζόμενος οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, που απειλούσε ακόμα και στελέχη της παράταξής του να μην πάρουν αποφάσεις για τις 24 Σεπτέμβρη (...)

Αν δεν έμπαιναν μπροστά τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα θα κυριαρχούσε η λογική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ ότι «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της». Θα κυριαρχούσε η λογική οι εργαζόμενοι να καθορίζουν τις διεκδικήσεις τους, τους αγώνες τους με βάση την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η λογική να βάλουν πλάτη για τους «υγιείς» επιχειρηματίες. Η λογική ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν υπόψη τους την κατάσταση της οικονομίας συνολικότερα. Η λογική ότι η πολιτική της ΕΕ μπορεί να αλλάξει και να γίνει υπέρ των εργαζομένων. Η λογική ότι το ΝΑΤΟ είναι ο φίλος της χώρας μας και υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα.

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, μακριά από τους εργαζόμενους και τις αγωνίες τους, βρισκόταν και βρίσκεται στα σαλόνια της κυβέρνησης, του Βρούτση, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Ο καλύτερος συνομιλητής και συνδιαμορφωτής της πολιτικής της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ.

Πού σας έχανε πού σας έβρισκε κανείς, στο υπουργείο της εργοδοσίας... Η έγνοια σας, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ήταν και είναι αν η απόφαση του δικαστηρίου σάς επιτρέπει να διορίσετε στελέχη της ομάδας Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Αναψαν τα τηλέφωνα με τον πρόεδρό της, μην τυχόν και λείπετε από εκεί που με την κοινή στρατηγική των συνεταίρων σας θέλετε να οδηγείτε την εργατική τάξη στο κρεβάτι του Προκρούστη των εργατικών δικαιωμάτων, στη λογική του «ρεαλισμού» της υποταγής, στη λογική του συμβιβασμού, του «κοινωνικού εταιρισμού».

Αξιοποιείτε τη λέξη «επείγοντα» της δικαστικής απόφασης. Ομως και εδώ πιαστήκατε στη φάκα.

Επείγον ζήτημα δεν είναι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση; Επείγον ζήτημα δεν είναι το χτύπημα στα συνδικάτα με την παράδοση του μητρώου στον ΣΕΒ και την κυβέρνησή του; Επείγον δεν είναι το συντριπτικό χτύπημα στην ΕΓΣΣΕ, τις κλαδικές Συμβάσεις; Επείγον δεν είναι το ζήτημα της ενίσχυσης των Ενώσεων Προσώπων; Επείγον δεν είναι το χτύπημα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά; Επείγον δεν είναι η ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των δήμων; Επείγον δεν είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα logistics και στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ; Επείγον ζήτημα δεν είναι η νέα αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία για τις βάσεις και η εμπλοκή της χώρας όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς; Επείγον δεν είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση της αστικής τάξης της Τουρκίας στη Συρία, η σφαγή και ο ξεριζωμός χιλιάδων ανθρώπων;

Για όλα αυτά όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα αλλά έχετε πλήρως συμφωνήσει με την κυβέρνηση.

Αθλιότητες και θράσος δίχως πάτο...

Αντί αυτών, όλο το προηγούμενο διάστημα αναλωθήκατε σε επιθέσεις ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας μέχρι τελευταίας λέξης τις απολογίες στο δικαστήριο των χρυσαυγιτών. Ονομάσατε το ΠΑΜΕ «επιχειρησιακό βραχίονα του ΚΚΕ» και μάλιστα «εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον Γενικό Γραμματέα του».

Υπερασπιστήκατε τις αθλιότητες του αντικομμουνιστή και με χρυσαυγίτικη λογική Μπογδάνου, που χρησιμοποιώντας ασφαλίτικες μεθόδους έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ενός αγωνιστή νεολαίου που βρισκόταν σε πορεία, την οποία οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν με εντολή της κυβέρνησης και του υπουργού Χρυσοχοΐδη.

Υπερασπιστήκατε τις αθλιότητες του εργοδότη Καραγεωργόπουλου, που τον έχετε υπεύθυνο Γραφείου Τύπου και με ξένα κόλλυβα και χρήματα γυρνάει και καλοπερνάει και δεν κάνει τίποτε άλλο, ονομάζοντας τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ «χαφιέ».

Εχετε το θράσος, εσείς οι καλοταϊσμένοι εργατοπατέρες, να μιλάτε για τα στελέχη του ταξικού κινήματος, που από το πρωί ως το βράδυ αγωνιούν και προσπαθούν σε κάθε τόπο δουλειάς να οργανώσουν την εργατική τάξη στα συνδικάτα και την απάντηση της εργατικής τάξης στην επίθεση που δέχεται.

Για να μας πείτε, λοιπόν, πού είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας που κάποιοι έφαγαν; Πού είναι τα χιλιάδες ευρώ που αφορούν το Εργατικό Κέντρο Χανίων; Θα υπάρχει και συνέχεια σε αυτό το ζήτημα και με άλλα στοιχεία που γνωρίζουμε.

Από πού ως πού καθαιρείτε τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο των ταξικών δυνάμεων από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας; Επειδή ασκούσε κριτική στην πλειοψηφία; Επειδή αναδείκνυε ότι αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου είναι ενάντια στους εργαζόμενους; Επειδή αποκάλυπτε τη νοθεία σε αρχαιρεσίες ορισμένων σωματείων;

Συνέδριο θα γίνει, αλλά θα είναι συνέδριο των εργαζομένων

Ο εχθρός σας λοιπόν είναι τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές, που οργανώνουν την πάλη των εργατών ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Γι' αυτό και επιτίθεστε με όλες αυτές τις αθλιότητες.

Μόνο που αυτά δεν πιάνουν στους εργαζόμενους. Ακόμη και δικά σας στελέχη αρνούνται - παρά τις διαφωνίες που έχουν μαζί μας και το καταλαβαίνουμε αυτό - να σας ακολουθήσουν στον αντεργατικό, αντικομμουνιστικό κατήφορο που έχετε πάρει.

Επειδή όλα αυτά που γράφετε στα δελτία Τύπου, στα facebook και αξιοποιείτε ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, δεν μας τρομάζουν, δεν μας φοβίζουν, αλλά μας γεμίζουν με δύναμη, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, σας τονίζουμε για μια ακόμη φορά: Βγάλτε από το μυαλό σας ότι θα αλλάξουμε τις αποφάσεις μας, ότι θα κάνουμε πίσω. Το κίνημά μας έχει μια ηρωική ιστορία και αυτήν θα ακολουθήσουμε, προσπαθώντας να κάνουμε πράξη αυτά για τα οποία χιλιάδες αγωνιστές και εργατικά στελέχη πάλεψαν, εξορίστηκαν, βρέθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Δεν έγιναν καταδότες με κουκούλα των αγωνιστών.

Γι' αυτό λοιπόν σας το λέμε καθαρά: Βγάλτε από το μυαλό σας ότι νέο συνέδριο θα γίνει με εργοδότες, με νόθους, με μπράβους και ασφαλίτες. Φέρτε όσες αποφάσεις θέλετε με τις δυνάμεις καταστολής, τον ίδιο τον Χρυσοχοΐδη, περικυκλώστε το κτίριο με ΜΑΤ, δεν φοβόμαστε. Συνέδριο θα γίνει, αλλά θα είναι συνέδριο των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org