Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ηχηρή απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με μια μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, καθώς και με κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας έδωσαν με τη χτεσινή πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση ηχηρή απάντηση στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της συνεχούς διεύρυνσης των «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (σε όλη την πρωινή βάρδια, 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ 24ωρη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν οι διεκδικήσεις για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους.
Στην Αθήνα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση στην Αθήνα, στο μετρό «Ευαγγελισμός», στην οποία καλούσαν η ΟΕΝΓΕ και σωματεία νοσοκομείων της Αττικής που συντόνισαν με συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες την αγωνιστική τους δράση. Ιδιαίτερη παρουσία είχαν μπλοκ εργαζομένων από την επαρχία, καθώς και συμβασιούχων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Από το πρωί οι εργαζόμενοι ήταν εκεί με τα πανό των σωματείων τους, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απαιτούσε με το πανό της να μπει τέλος σε όλες τις απολύσεις.

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αυξήσεις στους μισθούς απαιτούσαν με το πανό του σωματείου τους οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ενώ και με το πανό της η ΟΕΝΓΕ απαίτησε να σταματήσει ο εμπαιγμός και να διοριστούν οι 208 γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της Αττικής. Ανάμεσα στα μπλοκ των σωματείων διαδήλωσε και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν δεκάδες επικουρικοί και συμβασιούχοι από την περιφέρεια.

Το σύνθημα «Επικουρικοί, stage, συνεργεία, κάνανε γαλέρες τα νοσοκομεία» κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τον «Ευαγγελισμό» μέχρι το υπουργείο Υγείας, αποτυπώνοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που γενικεύονται και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ενώ με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία» και «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνα κατακτιέται», οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η πορεία των διαδηλωτών κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών των εργαζομένων (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε άλλες πόλεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ πραγματοποιήθηκε χτες από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, την Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας και συνταξιουχικές οργανώσεις.

Αντιπροσωπεία τους έθεσε στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Καθώς δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις, προειδοποίησαν ότι θα επανέλθουν εντός δεκαπενθήμερου με νέα κινητοποίηση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν, οι φορείς απαιτούν: Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. Να γίνει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων και παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί σύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο κτίριο του πρώην Νοσοκομείου 409, με συντήρηση και ανακατασκευή του κτιρίου, επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου απασχολούνται πάνω από 2.000 εργάτες. Δημιουργία νέου σταθμού ΕΚΑΒ στην ανατολική πλευρά της Πάτρας που να καλύπτει και τις ανάγκες της ΒΙΠΕ Πατρών. Να λειτουργήσουν άμεσα οι δημόσιες Μονάδες Αποκατάστασης της 6ης ΥΠΕ, που μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη: Στη Λευκάδα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στην είσοδο του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο, όπου δεκάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ. Στη Λάρισα, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο, με το Εργατικό Κέντρο να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Υγεία. Στην Καρδίτσα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, με τη συμπαράσταση Σωματείων άλλων κλάδων και φορέων, με αίτημα αιχμής την άμεση λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής σε ό,τι αφορά τις εφημερίες, αλλά και της Γυναικολογικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα(2021-04-08 00:00:00.0)
Απεργιακή συνέχεια στον αγώνα για την υγεία του λαού!(2021-02-20 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος(2020-09-23 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων(2020-06-02 00:00:00.0)
Νέα μέρα πανελλαδικής δράσης και από τους υγειονομικούς(2020-04-28 00:00:00.0)
Νέα πανελλαδική κινητοποίηση την Τρίτη 28/4(2020-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ