Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Δυναμώνουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Λενίν Μορένο, με βασικό αίτημα να παρθεί πίσω το αντιλαϊκό «πακέτο» και να σταματήσουν η καταστολή που έχει επιβληθεί με κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ο στρατός και η αστυνομία στο δρόμο) και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Ηδη εδώ και 10 μέρες, από τις 3 Οκτώβρη, που στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους 4,2 δισ. δολαρίων ανακοινώθηκε η κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της τιμής τους και τη μεγάλη αύξηση των τιμών σε σειρά από προϊόντα, εργατικές οργανώσεις, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι καθημερινά προχωράνε σε απεργίες, καταλήψεις δρόμων και διαμαρτυρίες, ενώ τη δική τους δράση αναπτύσσουν και οι αυτόχθονες της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων Λαών του Εκουαδόρ (CONAIE), που έχουν φτάσει κατά χιλιάδες στην πρωτεύουσα Κίτο. Οι διαδηλωτές αντιδρούν επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων που φέρνουν απολύσεις και τις περικοπές πολλών επιδομάτων από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Από την έντονη καταστολή, μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 5 διαδηλωτές (ανάμεσά τους και 2 αυτόχθονες), εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και 824 οι συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης, ενώ οι αυτόχθονες προχώρησαν σε συλλήψεις πάνω από 10 αστυνομικών, που στη συνέχεια τους απελευθέρωσαν, απαιτώντας να σταματήσει η καταστολή. Επίσης, απαιτούν, για να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις διαλόγου της κυβέρνησης, αυτή να πάρει πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org